Sorg och ilska på Charlottesborg

Kristianstad Artikeln publicerades
Det var en bedrövlig syn som mötte Charlottesborgsborna på måndagsmorgonen.
Foto: BOSSE NILSSON
Det var en bedrövlig syn som mötte Charlottesborgsborna på måndagsmorgonen.

Boende på Jakobs väg är ledsna, arga och uppgivna. De tycker att samhället borde agera kraftfullare, att polisen och socialtjänsten är för släpphänta. Nyårsnattens händelser är inget nytt – bara ett stort steg i fel riktning.

Det blåser iskallt och nyårsdagen är grå, regnig och dyster.

Charlottesborg är nästan tomt på folk, men resterna efter nyårsaftonens kaos är väl synliga.

En container är helt utbränd, några soptunnor i plast är delvis smälta och i kolhögen framför dem ryker det fortfarande, trots att det börjar bli eftermiddag, dagen efter. På marken ligger fullt av förkolnade rester av smällare och raketer och en halvt uppeldad cykel och det har brunnit längs en vägg på ett gårdshus.

Branden i det lilla gårdshuset slocknade som tur var av sig själv. Räddningstjänsten kunde inte åka fram. En cykel eldades också upp.
Foto: BOSSE NILSSON
Branden i det lilla gårdshuset slocknade som tur var av sig själv. Räddningstjänsten kunde inte åka fram. En cykel eldades också upp.

En kvinna som står och betraktar förödelsen skakar på huvudet. Hon har tårar i ögonen.

– Jag bor precis intill och jag mår alls inte bra psykiskt av att ha det så här så jag måste ta mediciner på grund av det. Jag har själv flytt från krig och våld och så hamnar jag i detta, säger hon.

Enligt henne är det ett gäng killar på 18–20 år som härjar i området och som länge har spridit oro. Det är känt av alla som bor här vilka de är.

– Jag fattar inte varför de gör så här? Vi är i Sverige. Här är inget krig utan alla är snälla, poliserna är bra och snälla, vi har fått mat, kläder och fina bostäder av Sverige, alla kan gå i skolan, och så gör de så här. Polisen och socialen borde ta hårdare tag, säger hon medan en tår rinner nerför kinden.

En annan kvinna som kommer fram till oss instämmer i att det borde tas hårdare tag. Hon tycker att samhället är alldeles för tafatt. Att socialen och polisen, som vet vilka killarna är, borde se till att agera kraftfullt.

– Det var rena krigszonen här i natt, säger hon och berättar att gänget, som bestod av runt 20 killar och en vuxen, stod och matade raketer mot ett och samma hus i över en halvtimme. Folk var livrädda. Och många är rädda för att berätta vad de ser eftersom man riskerar att råka ut för hämnd.

– Killarna filmade alltihopa med sina mobiler så nu ligger väl precis allting på Instagram. Polisen borde gå in där och kolla så får de veta precis vad som hände.

Enligt henne stod dessutom ett gäng flickor och tittade på och tog bilder och filmade, även de.

– Det är deras hjältar, säger hon.

Hon misstänker, med tanke på mängden och kapaciteten på raketerna, att de kommer från containerstölden natten till onsdagen då ett okänt antal paket fyrverkerier försvann vid en kupp mot en butik på Härlövsområdet. Visserligen fanns problemen tidigare, säger hon, men inte i närheten av den omfattningen som det var på nyårsnatten.

– Det är bedrövligt att det blivit så här, här ute. Tidigare hade vi det lugnt och skönt, innan det här gänget kom. Jag tycker synd om vaktmästarna och bostadsrättsföreningen som sliter och kämpar här nu för att hålla ordning. Jag tycker att gänget ska bort härifrån.

En person som bor precis ovanför platsen tog bilder på kaoset under nyårsnatten.
Foto: BOSSE NILSSON
En person som bor precis ovanför platsen tog bilder på kaoset under nyårsnatten.