Sparrow lämnar Kristianstad Airport

Everöd Artikeln publicerades

Sparrow Aviation slutar flyga mellan Kristianstad Airport och Arlanda från och med måndag 25 juni.

Foto: Bosse Nilsson

På söndag går sista resan för resenärerna med flygbolaget.

– Det är jättetråkigt. Förra året gjordes 31 000 resor till och från Kristianstad, säger Jonas Haak, vd för Kristianstad Österlen airport, till Kristianstadsbladet.

”Vi har hela tiden haft ett gott samarbete, med resenärernas bästa för ögonen, men tyvärr har resultatet för Sparrow inte blivit det önskade. Flygplatsen är viktig för företag och invånare i vår region”, skriver Haak i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt ledsna över problemen som drabbar passagerarna i och med detta, säger Jonas Haak.

Enligt Haak förhandlar flygplatsen med ett annat bolag och hoppas inom kort kunna presentera ett alternativ som ger bättre förutsättningar för en stabil och långsiktig lösning.

Styrelsen för Kristianstad Airport fick beskedet helt nyligen.

– Vi vet att det var en satsning och att det inte har gått som väntat, men det kom tyvärr plötsligt att de skulle sluta flyga. Det är först de senaste dagarna som vi har förstått att det inte gick att lösa på annat sätt, men vi har känt att Sparrow har haft oro över utebliven volymutveckling i ett par veckor, säger ordföranden Krister Asplund.

– Det är oerhört tråkigt. Vi har ett kundfokus på flygplatsen som innebär att serva våra kunder så mycket det bara går. Det är väldigt tråkigt för passagerare som har tänkt resa i sommar. Sedan hoppas jag på en framtida lösning som vi snart hoppas kunna berätta mer om och som ska bli minst lika bra, säger han.

Kommunalråd Pierre Månsson (L) tycker inte det är bra men hoppas på att situationen ska lösas inom en snar framtid.

– Vi vet att det är en ganska tuff bransch, flygbranschen men jag vill ändå säga att flygplatsen är viktig för oss. Den är viktig av en enda anledning, vårt näringsliv behöver transportera sig fram och tillbaka till Stockholm på ett ganska snabbt sätt. Det är huvudanledningen till att flygplatsen finns och det behovet kommer finnas även framöver, säger han.

– Som läget ser ut nu att där inte finns några plan är det så klart en oro. Det är ganska viktigt att väldigt snabbt hitta en ny lösning på plats, säger Pierre Månsson.

Sparrow har flugit elva resor tur och retur till Stockholm i veckan med ett plan med plats för 50 passagerare. Den i nuläget enda planerade passagerarflygningen framöver från Kristianstad Airport är en flygning på prov med charter till Kroatien i höst.

– Den sålde slut på nolltid. Det var väldigt positivt, säger Krister Asplund.

Kristianstad Österlen Airport.
Foto: Bosse Nilsson
Kristianstad Österlen Airport.