Spelglada spelmän är igång

Kristianstad Artikeln publicerades

Musiken flödar från alla håll och kanter på campingen vid Degeberga hembygdspark. Årets spelmansstämma är igång och nu väntar en helg med musik, dans och stor spelglädje.

På fredagseftermiddagen börjar spelmän anlända till campingen vid hembygdsparken. Det är några timmar kvar till förstämman i Hembygdsparken, men stämningen är redan på topp.

Vid en husvagn sitter P-O Andersson från Hästveda med några vänner. P-O spelar till vardags i välkända bandet Rivjärnet.

- Detta är ett suveränt sätt att få inspiration till ny musik och samtidigt träffa nya vänner. Förra året hittade jag min fiolspelare till Rivjärnet här. Spelmansstämmor som denna är jätteviktiga för att folkmusiken ska kunna överleva.

I helgen väntar mycket "buskaspel" där spontaniteten är det viktigaste.

- Nu finns här inte så mycket buskar just här, men man träffas var som helst och bara spelar och lyssnar på varandra. Alla är med alla, det är lite som gruppsex, säger P-O och skrattar.

- Fast med kläderna på, inflikar Lisa Eliasson som sitter med ett durspel.

Sedan börjar gänget runt husvagnen spela och det går inte att ta miste på spelglädjen. Thomas Tellving har tagit med sig sin fiol från Höör och är strålande glad.

- Förutom spelandet är spelmansstämman också en social grej. Det är oerhört trevligt att få återse sina vänner från folkmusiken från förr och bara umgås,säger Thomas.

Längre bort på campingen sitter Fredi och Gerd Nielsen som rest från Lolland i Danmark.

- Vi har de senaste tolv åren och det är lika trevligt varje gång. Det viktigaste är samspelet med andra musiker, säger Fredi.

Det gifta paret vill även passa på att spela slängpolska, något som inte är så vanligt på andra sidan sundet.

- Sedan vill vi också passa på att lära svenskarna lite danska låtar och att vi kanske kan lära oss lite nytt, säger Fredi innan han och frun drar igång en slängpolska på fiolen och dragspelet.

Årets Spelmansstämma inleddes med en folkmusikkonsert i Degeberga kyrka. Stipendiet till Hans Melins minne delades ut och gick i år till fiolläraren Therese Maurin.

Mikael Isaksson är en av dem som jobbar med spelmansstämman och var på plats i kyrkan.

- Vi räknar med lika många besökare som förra året. Det är främst spelmän som kommer hit, till skillnad från folkmusik-festivaler där besökarna kommer mest för att lyssna.

Mikael Isaksson tror att det finns en framtid för folkmusiken i Skåne.

- Ja, det är bara att titta här i kyrkan. Spelmansstämman lockar folk i alla åldrar, från under tio år till över 80 år. Så visst finns det plats även för folkmusiken i framtiden. säger Mikael Isaksson.


Jens OscarssonDegeberga