Spelmansstämma 25-årsjubilerade

Kristianstad Artikeln publicerades

Solen strålade i kapp med alla glada spelmän i Degeberga hembygdspark i helgen.Den 25:e Spelmansstämman blev som vanligt en av årets höjdpunkter och den träff för spelmän, som den är avsedd att vara.

Fredag, lördag och söndag har hembygdsparken varit centrum för den jubilerande stämman, som samlar spelmän från hela landet, liksom från Danmark. Och Kina.

– Detta är årets höjdpunkt, säger Carla Wiberg från Hökön. Man träffar alla människor och får lyssna till alla sorters musik.

Hon har övernattat på den tillfälliga campingen utanför hembygdsparken, där Thomas Tellving, Hökön, Rolf Perleij, Ludde, Linkan och Johannes Lindkvist, samtliga från Malmö, just håller på att öva sig samman för en spelning.

– På spelmansstämman blandas svensk folkmusik med irländskt och amerikanskt. Jag har även stött på franska säckpipor, säger Carla Wiberg. Det är så lagom storlek på stämman och inte så pretentiöst. Hon har gästat Spelmansstämman i Degeberga sedan 70-talet och ständigt träffat nya bekanta och lyssnat till nya sånger.

– Musik är kommunikation, säger Rolf Perleij. Och bara det här med att dricka morgonkaffe ihop bland oss campare leder ofta till en stunds musicerande också!

De konstaterar att nästa generation musiker är på väg att växa upp. 12-årige Johannes Lindkvist är ett exempel.

Andra exempel är Ida Tidman från Tranås och Mariella Bergman från Lund. De spelar fiol och är på väg att ansluta sig till söndagens inmarsch.

– Jag har varit på varje spelmansstämma i hela mitt 16-åriga liv, säger Ida och det samma gäller för Mariella, som är 14 år.

– Man träffar så mycket härligt folk, de är så fördomsfria och så är det så klart så roligt att spela! Inga och Göte Lindell från Linderöd står i en av biljettluckorna vid entrén:

– Det är så kul att träffa folk, inte minst spelmännen, säger Inga. Särskilt när man själv har varit folkdansare.

Hon njuter av det fina sommarvädret.

– Vissa år har jag varit tvungen att bära vinterkappa. Åke Egevad från Ovesholm blåste in den 25:e spelmansstämman på ett kohorn och hälsade publiken i den sommarfagra hembygdsparken välkommen till söndagseftermiddagens program.

– Ett program som jag spontant bestämmer på morgonen, berättar han. Detta är ingen festival för den breda publiken, utan kort och gott en träffpunkt för spelmän.

Och spelglädjen under eftermiddagen var inte att ta miste på.

Och fyraåringarna Noah Svenonius och Alma Carr var nog nästan bäst av alla på att charma publiken med sina fioler i miniatyr.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se