Spelmansstämma inleddes i kyrkan

Kristianstad Artikeln publicerades

Minst 200 glada spelmän samlas i helgen till spelmansstämma i Degeberga. Stämman invigdes traditionsenligt i kyrkan i går kväll och stämningen var på topp.

Kyrkan var fullsatt när de olika spelmännen framträdde och spelglädjen stod högt i tak genom hela programmet, som inleddes med intåg till Høyby kyrkogårdslåt av Hans Melin och avslutades med uttåg till Lars Pängs marsch.
När det var dags för utdelning ur Hans Melins minnesfond gick årets stipendier till folkmusikkursen på Österlen, som fick 8000 kronor i stöd, samt Hanna Tibell från Malmö, som fick 3000 kronor för sitt mångåriga arbete med att förmedla folkmusiken till ungdomar.
– Det känns jättekul, för när jag var här första gången för tio år sedan blev jag riksspelman och i dag fick jag det här stipendiet, förklarade hon.
Hennes instrument är fiol och det har hon trakterat sedan sjuårsåldern. Folkmusiken har hon i blodet tack vare släkten. Enligt henne är den ett sätta att leva och vara. Gårdagskvällen fortsatte i hembygdsparken, där det bland annat hölls ett releaseparty för en dubbel-cd med tillhörande notbok.
– Det är resultatet av ett långt projekt som inleddes med en inventering av skånsk durspelsmusik, och totalt blev det 60 låtar från 1900-talets början och framåt, berättade Laif Carr.
Degeberga spelmansstämma grundades av Hans Melin, därav hans minnesfond, och har arrangerats i drygt 20 år. Den håller på hela helgen och avslutas med ett spelmanståg.


Peter Maunula
044-185562
peter.maunula@kristianstadsbladet.se