Staden som försvann

Rinkaby Artikeln publicerades
Trollbäckens scoutkår vek med gemensamma krafter ihop sitt cirkustält, som fungerat som en trevlig mötesplats i lägret under veckan. 5 bilder
Foto:Fredrik Jalhed
Trollbäckens scoutkår vek med gemensamma krafter ihop sitt cirkustält, som fungerat som en trevlig mötesplats i lägret under veckan.

På lördagen inleddes det stora uttåget. Staden på Rinkabyfältet, som under en vecka blivit 11 000 scouters hem, tömdes på ungdomar och rivningsarbetet påbörjades.

På Rinkabyfältet började på lördagen en tröstlös lång marsch i rikting mot sopsorteringen. Veronica Ljung och Camilla Jönsson från Trelleborgs scoutkår kom lastade med ryggsäckar och kompost.

– Det har varit en rolig vecka, vi har umgåtts mycket med britter, konstaterar Camilla Jönsson.

Nu har kåren hjälps åt att plocka ihop sitt pick och pack och är på väg mot bussarna.

Stämningen på fältet under lördagseftermiddagen var något avslagen. Men inte just där Trollbäckens scoutkår huserat under veckan. Som en av de sista kårerna att lämna höll de på att vika ihop sitt orangea cirkustält.

– Vi har ju inga lägereldar på sådana här stora läger, så då behöver man en annan mötespunkt, säger ledaren Carolina Haag von Heine.

De sista scoutkårerna lämnade fältet runt klockan fyra, men funktionärernas arbete är inte slut för det. Tre dagar beräknas rivningen ta och helt iordningställt är fältet inte förrän söndagen den 20 augusti.

– Vi river lägret utifrån och in och börjar när alla lämnat med toaletter och duschar, berättar Magnus Isberg, en av de ansvariga för lägerplaneringen.

Från och med måndag klassas fältet som en byggarbetsplats och ingen under 18 år är då kvar och jobbar.

– Vi har ett efterläger som ansvarar för rivningen av de stora tälten och som ska spola ut vattennätet och avloppsnätet. Allt ska återställas, säger Magnus Isberg.

Planeringen av lägret har varit hans liv i mer än två år. Sedan 2015 har han bunkrat semesterveckor för att kunna ta ut sju veckor för lägerarbetet den här sommaren.

– Det är ju så sjukt roligt att se att deltagarna är nöjda. Men det kommer nog kännas tomt i höst, konstaterar Magnus Isberg.