Stadsarkitekten: Roligt att så många är engagerade

Kristianstad Artikeln publicerades

Synpunkterna om de nya byggnadsverken i Kristianstads centrum haglar. Många anser att både Galleria Boulevard och det nya Rådhuset förfular stadsbilden rejält. Men stadsarkitekt Ylva Pershaf välkomnar kritiken: ”Det är roligt att så många engagerar sig i stadens arkitektur”.

Om ett par veckor ska den första delen av Galleria Boulevard invigas. Två delar återstår att bygga.

Men redan nu har många röster höjts om den nya gallerian i Östra Centrum. Merparten anser att byggnaden förfular staden.

Ylva Pershaf, stadsarkitekt och med i kommunens gestaltningsråd, har också fått höra många av Kristianstadsbornas synpunkter:

– Jag tror den största delen i det är att det helt plötsligt kommit en stor byggnad på en plats som tidigare var öppen. Vi har ju egentligen inte haft något så stort bygge i centrala Kristianstad sedan kyrkan byggdes, så det är klart det är ovant.

Man kanske också ska ha i åtanke att bygget ännu inte är klart. Utmed fasaden mot öster kommer det att bli en grön vägg, med växter, och vid sidan av byggnaden planeras en skejtpark.

– Jag tror man får ett annat intryck när alla bitarna är på plats. Den här delen av Galleria Boulevard är dessutom lite mer sparsmakad i utformandet just för att det händer så mycket på marken nedanför, säger Ylva Pershaf.

I november startaretapp två av Galleria Boulevard, det vill säga mittendelen som kommer att inrymma alla butikerna. Både den delen och den sista etappen är mindre än parkeringshuset som nu nästan är klart.

– Jag tror inte alls man kommer tycka det är lika fult när de delarna kommit till, säger Ylva Pershaf.

De tre etapperna är tänkta att se helt olika ut: Medan fasaden på den första delen består av perforerade plattor, betong med vasstrån och gula glasprismor, så kommer del två att ha en sidenmatt betongfasad med ett mönster över Kristianstads stadsplan. Den tredje fasaden kommer att vara putsad.

– Det kommer att vara som tre helt olika byggnader. Huset är nämligen så långt att vi velat bryta av och inte ha samma hela vägen, säger Ylva Pershaf.

Att parkeringshuset blir lite klossaktigt är svårt att komma ifrån. Men de andra två delarna blir mycket öppnare, menar Pershaf: Mittendelen kommer att ha en stor entré vid Cardellsgatan, och en entré österut där man via en gång- och cykelbro kan ta sig över till det planerade kulturkvarteret. Inne i Gallerian blir det som ett stort torg, varifrån rulltrappor går åt alla håll – lite som det ser ut i Malmös Emporia. Den sista delen är tänkt att ha ett torg mot söder (det planerade Hästtorget), och en terrass med caféer, restauranger och uteserveringar.

Men just nu diskuteras ju ifall kvarter C, det vill säga sista etappen, ska skjutas upp. Vad händer om den inte byggs?

– Det måste den! Det går inte att sluta efter två etapper, utan den tredje måste till för helheten, det är min bestämda åsikt, säger Ylva Pershaf.

Har gallerian hittills blivit som du tänkte dig?

– Det måste jag säga. Det finns en tanke i allt – de gula prismorna är till exempel gula för att så många husfasader i Kristianstad är gula, och kopplingen till vattenriket kommer med vassen i betongen och i de gröna väggarna.

Varför blev det inte supermodernt à la Emporia?

– Genom tomtens beskaffenhet och läget i staden. Det hade inte passat in.

Och varför inte fortsätta i den gamla stilen som så många av Kristianstads byggnader har?

– Det är en ny tomt vi bygger på med helt nya förutsättningar. Vi ville absolut inte att den nya byggnaden ska konkurrera med de gamla byggnaderna, utan bli något eget för Kristianstad.

Inte bara Galleria Boulevardhar fått en hel del kritik om utseendet, utan också stadens andra bygge: Rådhuset, som ska stå klart i januari nästa år.

Där möter det gamla det nya, med en hypermodern glasdel som höjer sig innanför de ursprungliga fasaderna.

– Hypermodern vet jag inte. Jag ser det mer som stilrent, säger Ylva Pershaf, som berättar att materialen i fasaden vid den ny a entrén mot torget förutom glas består av kalkstenen travertine, som bryts i Rom. Det är samma typ av sten som Kolosseum byggdes av.

– Tanken är ju att den här byggnaden ska finnas och hålla i många år, konstaterar stadsarkitekten.

Mycket av kritiken rör sig om kostnaden för Rådhuset. Hade man inte kunnat göra det billigare?

– Det hade man säkert. Men det ska vara en ståndsmässig byggnad som ska hålla i många år.

– Det kommer också att bli en arbetsplats för 700 personer, det kommer att innebära en stor besparing av lokaler när alla flyttar samman på den här ytan, konstaterar Ylva Pershaf.

Vad säger du om kritiken mot de nya byggnaderna?

Ylva Pershaf ler:

– Generellt tycker jag det är ganska roligt att så många är engagerade. Normalt brukar det bara vara arkitekter som är intresserade av att diskutera arkitektur. Jag tycker det är skojigt att så många börjat prata arkitektur och engagerar sig i byggnaderna vi har i staden.