Stenkastning påverkar räddningstjänstens arbete

Kristianstad Artikeln publicerades
Brandförmännen Thomas Gerdsson och Joakim Norlander blev utsatta för stenkastning när de skulle släcka en brand i en container i Gamlegården natten mellan lördag och söndag.
Foto:Lasse Ottosson
Brandförmännen Thomas Gerdsson och Joakim Norlander blev utsatta för stenkastning när de skulle släcka en brand i en container i Gamlegården natten mellan lördag och söndag.

Natten mellan fredag och lördag larmades räddningstjänsten om två brandlarm på Gamelgården. Väl på plats blev räddningsstyrkan utsatt för stenkastning och tvingades vänta på polispatruller innan de kunde släcka elden. Liknande händelser kan påverka räddningstjänstens arbete.

Det var vid halv ett, natten mellan fredag och lördag, som räddningstjänsten i Kristianstad blev larmade om en containerbrand vid Gamlegårdens centrum. När personalen svängde in på Bataljonsvägen blev räddningstjänsten utsatt för stenkastning.

– Det small till och vi hörde direkt att det var något som inte stämde. Vi hörde en duns i hytten och sa direkt att där kom en sten. Då tog vi beslut om att inte lämna bilen, säger Thomas Gerdsson, brandförman.

Räddningstjänsten valde att stanna bilen mitt på parkeringen för att ha bättre uppsikt i väntan på polisen. På en refug vid parkeringen såg de redan uppbrutna gatustenar på rad.

– Man ska inte säga att det tillhör jobbet och visst blir man chockad. Landar stenen i rutan kan det gå annorlunda, säger Thomas Gerdsson som varit med om stenkastning en gång förut.

Enligt brandmästare Patrik Freij har räddningstjänsten blivit utsatt för stenkastning en gång tidigare på Gamlegården.

– Vid många larmtyper, som tillexempel bilbrand kommer polisen automatiskt med. Det är sällan vi åker ensamma på ett larm, oftast kommer både ambulans och polis.

Vanligtvis har larm om brinnande containrar lägst prioritering och därför var det bara två personer som åkte på utryckningen. Nu kommer liknande larm prioriteras högre och åtta personer kommer att åka med. Dessutom kommer räddningstjänsten invänta polisen.

– Nu har vi beslutat att prioritera detta högre och kommer alltid att ha kontakt med polisen, säger Patrik Freij.

Ungefär en och en halv timma efter containerbranden kom ytterligare ett brandlarm. Den här gången var det en bil som brann, också på Gamlegårdens parkering. Då kom både polisen och räddningstjänsten till platsen. Det fanns ingen spridningsrisk, men bilen blev utbränd.

Erfarenheten av tidigare situationer visar att stenkastning och andra hot ter sig i cykler. När räddningstjänsten jämför Kristianstad med andra orter av samma storlek tror de att hotbilden mot blåljuspersonal är ganska stor. Lördagsnattens händelse är anmäld

– Det här började runt 2008, ungefär samtidigt som i Malmö. Jag tänker till en extra gång när vi larmas till platser i Näsby och på Challan, säger Thomas Gerdsson.

När personalen vet att det finns en hotbild mot dem gör de en bedömning av riskerna. Patrik Freij är mån om att räddningstjänsten ska kunna utföra sitt arbete men han riskerar han inte personalens säkerhet.

– Det är väldigt allvarligt. Det handlar om är vår säkerhet. Polisen och vi finns för samhällets nytta, det är vårt huvudspår och vi vill göra vårt bästa på de larm vi blir larmade på. Vi vill inte utsätta vår personal för andra risker än den som själva olyckan innebär.

Joakim Norlander håller med.

– Det finns ingenting vi kan göra om någon kastar sten mot oss. Jag går inte ut ur bilen. Vi kommer inte ens gå in i ett hus som brinner. Det betyder att vi tvingas prioritera fel grejer, säger han.

För att skapa en dialog med Kristianstadsborna är räddningstjänsten med på olika evenemang för att visa upp sig och sitt arbete. Bland annat ska de till lördagens festival på Österäng.

– Det brukar vara många intresserade men jag vet inte om de som är ute och håller på med det som vi blev drabbade av i natt är där, men det är kanske andra som växer upp och blir klokare, säger Thomas Gerdsson.