Stora Kronohuset varsamt renoverat

Kristianstad Artikeln publicerades

Stora Kronohuset har en central plats intill Stora Torg och drar till sig blickarna från stadens besökare.

Huset stod färdigt 1842 och fasaden är kulturskyddad. Invändigt har byggnaden fått ett modernt snitt med genomgående trägolv och vita väggar.

– Totalrenoveringen har inneburit ett helt nytt ventilationssystem, säger fastighetsskötare Jimmy Kristensen från Fabös i Kristianstad AB, ny ägare sedan årsskiftet.

– Vi har också satt in hiss i fastigheten, samtidigt som vi har försökt bevara så mycket som möjligt av det gamla.Hyresgästerna är försäkringsbolaget Skandia och restaurang Artilleristen på nedre plan, militärföreningen har kvar Mässen på andra plan, där också Sävsjö Trähus har sitt kontor och Massage i city finns.

– Vindsvåningen samt ett hörnrum på andra våningen återstår i vårt upprustningsprojekt av fastigheten som är totalt 3200 kvadratmeter, säger Jimmy Kristensen.

Det centrala läget samt kundparkering på innergården tillhör Stora Kronohusets fördelar.

– Huset har många rum och är byggt med tjocka väggar, säger fastighetsskötaren. Det innebär att vi får bygga rum i rummet om hyresgästerna vill dela upp ytorna.

Alla golvytor har förnyats och fräschats upp. Rummen blir också ljusa och luftiga av att ha många fönster.

– Utsikten över torget och närheten till centrum är imponerande, det tycker inte bara jag utan även folk som kommer hit, säger Agnes Elofsson på Sävsjöhus.Fabös i Kristianstad AB har numera ett fastighetsbestånd i Kristianstad som förutom Kronohuset omfattar Södra Kasern, Handelsbanken, Kristianstads Pub & Restaurang, polishuset, tingshuset och Distingohuset.

– När man köper en fastighet som Stora Kronohuset så vet man att det ställer speciella krav i och med det kulturella värdet, säger Jimmy Kristensen.

– Men det är också spännande. Vi hittade till exempel ett fint valvtak, i samband med renoveringen.

Runt 17 miljoner kronor har renoveringen till förhöjd standard samt hiss och ventilation kostat. Till våren ska fönstren oljas utvändigt och fasaden lagas.Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.seKristianstad