Storkonsert följs av en ännu större

Kristianstad Artikeln publicerades

En jättesatsning utmynnade på lördagen i en konsert med hela 80 sångare och 50 musiker. Och arrangörerna planerar för en ännu större konsert med flera hundra sångare om två år.

Patrik Dahlbom, dirigent i Christianstad symfoniker, är stressad timmarna innan konserten ska börja.

Efter nästan ett år av förberedelser och repetitioner vill han vara på plats i Konserthuset i god tid för att se till att allting går som planerat. Med så många medverkande är det mycket att tänka på, men det är inte första gången som han är med och arrangerar en jättekonsert. För ett par år sedan satte han och Christianstad symfoniker upp kör- och orkesterverket "Carmina Burana" i Croniushallen. Då liksom nu i samarbete med Kristianstads musikklasser och Motettkören. Denna gång är det den engelske kompositören John Rutters "Magnificat" som gäller. Verket uruppfördes i New York så sent som 1990.

– Han är en av Englands mest produktiva tonsättare just nu och spottar fullkomligt ur sig kompositioner. I körsammanhang och för sångare är han ett stort namn, så valet är inte så konstigt, förklarar Patrik Dahlbom.

Han och kollegan Lena Ekman-Frisk började studera partituret redan i somras. Sedan började kören repetera i höstas och orkestern vid årsskiftet.

– Det krävs ungefär ett halvårs uppkörssträcka för att framföra det här, förklarar Patrik Dahlbom. Solister på konserten är sopranen Sabina Zweiacker och sopransaxofonisten Thomas Ringdahl.

Sabina Zweiacker kommer från Kristianstad och medverkade när arrangörerna satte upp "Rekviem", ett annat verk av John Rutter, 2001.

– Så det är kul att återse henne i det här sammanhanget, säger Patrik Dahlbom.

Den som missade lördagens konsert får en chans till den 24 mars, då samma uppsättning spelar i Osby kyrka. Framöver väntar ytterligare en jättesatsning, en satsning som planeras engagera flera hundra sångare.

– Det kommer att bli på en annan plats i Kristianstad, berättar Patrik Dahlbom och nämner Croniushallen eller Yllan som två tänkbara alternativ, om inte den nya arenan som det skrivits mycket om står klar.

– Den hoppas jag mycket på, säger han.

Mer vill han inte avslöja i dagsläget, inte mer än att det handlar om två år från nu.

– Det är ett lagom intervall för den här typen av satsningar, förklarar han.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se