Stort dyrt projekt knäckte Ekströms

Kristianstad Artikeln publicerades
Personalen fick under ett möte på måndagen veta att verksamheten ska drivas vidare och att köpare ska hittas.
Foto:Lasse Ottosson
Personalen fick under ett möte på måndagen veta att verksamheten ska drivas vidare och att köpare ska hittas.

Ett stort projekt fick oväntade förluster. Samtidigt sa ett tyskt företag som var på väg att köpa företaget nej. Det var de utlösande faktorerna till konkursen för Ekström & son.

Lennart Kärrberg med familj har via sitt bolag varit ägare till företaget sedan början av 90-talet. I slutet av förra veckan insåg han att situationen blivit ohållbar.

– En orsak till konkursen är att vi hade ett stort projekt, med en komplicerad värmeväxlare för export, som har genererat stora oväntade förluster. Det är den utlösande faktorn, säger han till Kristianstadsbladet.

I januari hade företaget ställt in betalningarna och påbörjat en rekonstruktion. En lyckad sådan, enligt ägaren.

– I den meningen att vi fick våra ackordsförslag godkända. I samma veva hade vi förhandlingar med olika intressenter, såväl i Sverige som utomlands, om de ville köpa.

I mars tog de även in Sven-Erik Olsson som vd. Han var tidigare vd för bolaget, fram till 2008, och var nu vd på rörföretaget Ramab, som också delägts av moderbolaget.

– Han kom in sent i processen, men har verkligen hjälpt styrelsen att hitta lösningar för att driva det vidare.

Lennart Kärrberg berättar att de kom långt med ett tyskt företag, som var intresserade. Så långt att man utförde en due diligence (metod för att analysera ett företag).

– Vi förhandlade i fyra veckor, vi trodde båda parter på att de skulle köpa företaget. Men till sist fick vi besked om att de inte fått accept för sitt förslag av sin styrelse. Det beskedet fick vi i torsdags.

– När vi fick veta det, och när banken inte längre tillät oss att disponera våra medel vi hade tillgång till återstod inget annat än att lämna in en konkursansökan.

Ett beslut han kommenterar så här:

– Det är klart att jag känner stor besvikelse inför att vi hamnat i det här läget och att vi inte lyckades hitta en lösning när vi var så oerhört nära. Samtidigt har vd och övrig personal jobbat hårt och lojalt för att försöka hitta lösningar för företaget, det vill jag framhålla.

Konkursförvaltaren Peter Öfverman tänker nu driva verksamheten vidare och hoppas hitta en köpare.

– Vi håller i gång verksamheten, all personal jobbar kvar och har lönegaranti. Sedan bjuder jag ut verksamheten till försäljning. Först ska vi gå igenom alla tillgångar och order som ligger och alla skulder. Men min ambition är att kunna sälja inom fyra till sex veckor.