Strödagen samlade gammal som ung

Norra Strö Artikeln publicerades
Marie och Louise Hjörring sålde handgjorda gratulationskort på Strödagen. 4 bilder
Foto:Inger Sundström
Marie och Louise Hjörring sålde handgjorda gratulationskort på Strödagen.

Den kallas Strödagen och är en dag för alla. Vilket den strida ström av besökare i olika åldrar visade i lördags.

Det är Norra Strö hembygdsförening som står som arrangör. Platsen är hembygdsgården i Övarp, gamla Övarp skola, som föreningen köpte 1990.

Strödagen arrangeras vartannat år och i år kunde man möta en mängd olika hantverkare på plats som visade och sålde bland annat keramik, träslöjd, silversmide, luffarslöjd och tovade hattar. Man kunde ta del av mathantverk och se linberedning på plats. I ett litet cafétält utomhus spelade Snickeribandet livemusik. Många besökare tog en fikapaus och lyssnade samtidigt.

Britt-Louise Håkansson, föreningens ordförande, upplevde att årets Strödag varit välbesökt och lyckad.

- Framför allt måste man se en sån här dag som en social grej, säger hon efter lotteridragningen. Vi får visa vad vi gör i föreningen och det blir också lite som en hemvändardag.

Rose-Marie Moos från Färlöv provade en av Anita Dawidssons tovade hattar och vid bordet med handgjorda kort rådde en glad stämning.

- Vi har sålt väldigt bra idag, säger Marie och Louise Hjörring, både gratulationskort och julkort.

Under våren har en kurs i akvarellmålning hållit till i lokalen en gång i veckan. En del av konstverken fanns på plats för beskådning och deltagarna ser fram emot en fortsättning under hösten.

Yngve Holmgren, föreningens sekreterare, berättar hur gemensamma krafter i byn hjälpte till att återuppbygga skolsalen i samma skick som den var i de år det sist förekom undervisning där, 1955-56.

En utbyggnad har också gjorts för att kunna ha möten och andra aktiviteter i föreningen såsom föredrag, kurser, musikaftnar och utställningar om bygden.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...