Subtil dans till trumpetstötar

Härnestad Artikeln publicerades
6000 tranor har landat på Pulken. Nästa stopp på resan norrut kan vara västgötska Hornborgasjön. 4 bilder
Foto:Tommy Svensson
6000 tranor har landat på Pulken. Nästa stopp på resan norrut kan vara västgötska Hornborgasjön.

Tidig lördagseftermiddag. Inte mycket som gapar tomt på besöksparkeringen. Och ute på fälten visar 6000 nyanlända sina subtila danssteg som tecken på att årets transäsong har börjat.

I den svagt sluttande backen, tiotalet meter från det överbefolkade utsiktstornet, sitter Bengt-Olof Svärdh, Malmö, och Mikael Grensmark, Lund. Förstagångsbesökare som fikar lugnt, njuter av föreställningen och har kamerastativen uppställda.

– Ett överväldigande natursceneri. Inte ens BBC hade kunnat bjuda på bättre underhållning, konstaterar Svärdh.

Nedanför tornet har tranvärden Josefin Svensson samlat en grupp åhörare. Hon beskriver tranornas resa, med Pulken som första stopp efter norra Tyskland. Och fortsättningen, med Hornborgasjön som nästa tänkbara rastplats på vägen norrut:

– Pulken är vila och mat, ett bed & breakfast där Helgeåns översvämningar ger möjlighet till övernattning i skydd mot räven. Och med en naturlig samlingsplats gör tranorna ingen skada på lantbrukets vårsådd.

De ljudliga trumpetstötarna dominerar fälten. Den så kallade trandansen, som egentligen handlar om förberedelser inför häckningen, ser vi inte mycket av. Men vingar spärras ut och försiktiga rörelser antyder något som närmar sig begreppet.

Åsa Pearce, informationsansvarig vid Kristianstads Vattenrike, njuter i solskenet:

– Exakt samma datum för fyra år sedan, när vi skulle inviga utställningen vid tornet, fanns inte en trana i sikte. Nu kom våren tidigt, och jag vet att den senaste räkningen (på fredagskvällen) berättar att ungefär 6000 tranor har landat. Förutsättningarna i dag, när vi inleder årets säsong, är optimala.

Pearce berättar också om nysatsningen på tranvärdar.

– När det gäller olika besöksplatser i biosfärområdet är Pulken en självklar favorit. Tranvärdarna finns på plats fram till den 9 april för att ge våra besökare bästa möjliga upplevelse.