Svampsjukdom hotar tujaplantor

Kristianstad Artikeln publicerades

Efter buxbomen hotas nu även tujan att slås ut av en allvarlig sjukdom. Nu har den upptäckts i Skåne.

I höstas kom larmet om buxbomsjukan som har slagit ut hela planteringar i parker och på kyrkogårdar i Skåne. Den smittsamma sjukdomen har lett till importförbud och stopp för nyplantering av utländska plantor. Nu kommer nästa slag mot en av Sveriges mest planterade städsegröna växter: Tujan. Haldo Edlund, trädgårdskonsulent på Hushållningssällskapet i Skepparslöv, vädjar till folk att vara observanta när de köper plantor så att man förhoppningsvis kan undvika den snabba spridning som buxbomsjukan fick.

Ett samtal från en kvinna i Staffanstorp som var orolig för att hennes nyplanterade tujor plötsligt hade blivit svarta gjorde Haldo Edlund observant. Han åkte ner och hämtade ett exemplar och skickade prover till SLU. Svaret blev Phytophtora lateralis, en svamp som inte har något svenskt namn ännu.

– Det är första gången sjukdomen upptäckts i Sverige. Jag har varnat de större plantskolorna och kommer att anmäla det till Jordbruksverket. I värsta fall kan det här leda till importstopp även för tujan.

Barren svartnar

Man vet fortfarande mycket lite om sjukdomen, men i nuläget tror man att den har spridits till Sverige genom infekterade plantor från Holland och Belgien. Den uppmärksammades i Skottland för drygt ett år sedan och spreds till Frankrike. Symptomen är att barren svartnar nere vid marken. Efterhand övergår det svarta i grått, olivfärgat. Svampangreppet sprider sig uppåt och till slut dör plantan. I dagsläget finns inget bekämpningsmedel.

– Konsumenten har en oerhört viktig roll här. De måste kontrollera plantorna de köper. Det får inte finnas några svarta barr nertill. Ser man svarta barr på tujan hemma i trädgården måste man klippa bort dem direkt och bränna, inte kompostera.

Den kunskap som finns i dag säger att svampen inte smittar via jorden, däremot från planta till planta.

Ingen vattenspridare

Men viktigt att tänka på är att svampen trivs i fuktig miljö. Därför får man inte låta vattenspridaren för gräsmattan strila över tujaplanteringen, förklarar Haldo Edlund. Ska man vattna dem bör man använda sig av droppbevattning i stället.

Tujan är populär i svenska trädgårdar eftersom den är grön året runt och snabbt ger en tät häck som skyddar både mot insyn och blåst. Det är vanligt att anlägga stora häckar, vilket kan innebära en stor ekonomisk förlust för trädgårdsägare om sjukdomen får stor spridning.

– I USA har den även spridit sig till cypresser och gått på rotsystemen, men det har vi än så länge inte sett här.