Sverigedemokraterna flyttar till Kristianstad

Kristianstad Artikeln publicerades

Kristianstad blir central kugge i Sverigedemokraternas verksamhet. I dagarna flyttar partiet sitt kansli hit.

Det är själva kärnan i verksamheten, partikansliet, som nu flyttar till Kristianstad. Orsaken till att man valt just Kristianstad är oklar, men Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund menar att åtminstone två saker spelar in. Billigare hyror och enklare rekrytering med tanke på Sverigedemokraternas starka fäste i länet.

– Med en placering i Kristianstad går det rätt lätt att pendla för alla skåningar, tycker Linus Bylund.

Han konstaterar att rekryteringsprocessen redan är inledd. Hur många som kommer att jobba på kansliet, som har lokaler i centrala Kristianstad, vet han däremot inte.

I Stockholm kommer förstås riksdagskansliet att vara kvar, dit runt 40 personer inklusive partiets riksdagsledamöter kommer att vara knutna.

Själva partidistriktet, som nu hamnar i Kristianstad, hanterar de 5 000 medlemmarnas olika ärenden och övrig administration.

Det snabbt växande partiet hade inför valrörelsen främst frivilligarbetare på sina kanslier. Med intåget i riksdagen följer en stor summa pengar, så nu går det att anställa.

– Men vi har bundit upp rätt många i Stockholm, så då tyckte vi att det var logiskt att flytta partikansliet någon annanstans, säger Linus Bylund.

Niclas Nilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Kristianstad, ser mycket positivt på valet av Kristianstad. Partiet växer även lokalt och är nu uppe i 120 medlemmar och nio fullmäktigeledamöter.

– Vi har haft fullt upp med politiken och få allt nytt att fungera, så jag har ingen större del i flytten hit. Men i framtiden hoppas jag på samverkan med partikansliet. Det vore mycket positivt för oss, säger han.