Syskon utlyser belöning för att hitta Lelle

Kristianstad Artikeln publicerades
Polisen dök efter försvunne Lelle Hildebrand i Ivösjön vid Vånga småbåtshamn/badplats under 2017.
Foto: Tommy Svensson
Polisen dök efter försvunne Lelle Hildebrand i Ivösjön vid Vånga småbåtshamn/badplats under 2017.

Lelle Hildebrands fem syskon vill komma till ett avslut. Nu hoppas de att en belöning ska göra att personer som vet något om Lelles försvinnande kliver fram och berättar för polisen.

Sista gången någon såg Hammerfalls turnéledare Lelle Hildebrand i liv var den 25 januari 1999. År 2001 lades förundersökningen kring försvinnandet ner och 2006 dödförklarades Lelle Hildebrand. 2013 tog dock polisen upp fallet igen, i sin cold case-grupp.

– Cold case-gruppen i Malmö har intensifierat arbetet så att de jobbar stenhårt med det här. Då frågar man sig vad kan man själv kan göra, vad kan vi göra, vi syskon, för att stötta arbetet och ge det en ännu större möjlighet för att detta ska lösas, säger Lelles bror Guido Hildebrand.

De fem syskonen har därför gått ut med en belöning på 350 000 kronor till den som har sådana uppgifter att kroppen hittas, eller att någon blir fälld för att ha bragt Lelle om livet.

– Det har att göra med att vi upplever det som att det här är första gången som vi verkligen tror på att något kommer att hända. Polisen jobbar så intensivt och hängivet med det – det har vi inte träffat på innan – det engagemanget, den medvetenheten och beslutsamheten.

Syskonen hoppas att summan ska göra skillnad för människor som tidigare kanske inte vågat berätta, eller trott att deras uppgifter inte varit tillräckligt viktiga.

– Det har gått så pass lång tid, närmare 20 år sedan det hände, det finns människor som kanske fått en ny social trygghet, en annan umgängeskrets, en annan livssituation som gör att de vågar berätta nu, eller berätta något de inte tyckt varit viktigt att berätta.

Att belöningen är på 350 000 kronor är ingen slump.

– Ska den vara intressant måste den göra skillnad för en människa.

Om fallet skulle bli löst skulle det innebära ett avslut för syskonen, menar Guido Hildebrand.

– Jag hoppas verkligen att de som vet något ska berätta nu så att vi äntligen någon gång komma till ro i det här. Tiden går men den läker inte alla sår. Det finns saker som vi hela tiden går och bär på och som är en stor fråga och ett sår.

Ett avslut skulle också förena syskonen som är kvar i livet.

– Det skulle ge en otrolig lättnad att få kunna på ett helt annorlunda sätt sörja en bror som försvunnit och vi skulle veta på vilket sätt han försvunnit, antagligen. Vi skulle få en plats att sörja på. I dag har vi inget gemensamt, jag tror att alla syskon har en egen plats, men att Lelle skulle hittas skulle innebära att vi skulle få en gemensam plats, och det skulle kanske förena oss, säger Guido Hildebrand.

Att fallet i många år varit kallt men på senare fått stor uppmärksamhet är samtidigt jobbigt för syskonen.

– Vi har pratat om det , vi är beredda att ta det just för att kanske kunna komma till ett avslut.

Han berömmer arbetet som polisen nu lägger ner på att lösa broderns försvinnande.

– Det har följt med oss väldigt länge, eller fortfarande, att man inte trodde på allvar det vi sa. Det är först nu som vi känner att de som jobbar med det verkligen har en ambition, och en medmänsklighet.

Fakta

Lelle Hildebrand

25 januari 1999: Lelle Hildebrand försvinner.

5 februari 1999: Hans väska hittas. I den finns drygt 70000 kronor.

2001: Polisen söker i Ivösjön. Samma år läggs förundersökningen ner.

2006: Lelle Hildebrand dödförklaras.

2013: Försvinnandet tas upp i en ny cold case-satsning.

Juli 2017: En svampplockare hittade en skalle i skogen på Ivö och larmade polisen. Från början utgick polisen från en lista med 100 namn, men den koktes snabbt ned till 20. Bland dem fanns Lelle Hildebrand men det konstaterades senare att det inte var hans kropp.

Februari 2018: Syskonen utfäster en belöning på 350 000 kronor till den som har sådana uppgifter att kroppen hittas, eller att någon blir fälld för att ha bragt Lelle om livet.

Visa mer...