Tak på studentboende rasade

Kristianstad Artikeln publicerades

Personal arbetade under tisdagen med att åtgärda stormskadorna på studentboendet vid Olastorpsvägen i Kristianstad. Natalie Jessiman bor i byggnaden där taket rasade.

– Vid fyratiden smällde det till rejält och jag hörde hur billarmen gick i gång. Sedan dog det ut och när jag gick ut för att titta såg jag hur taket ramlat ned på parkeringen över bilarna, säger Natalie Jessiman.

Hon har bott i studentlägenheten i två år och läser personal- och arbetslivsprogrammet och går ut till sommaren.

– Jag bor på bottenvåningen och lyckades komma undan rätt bra. Det har ju hänt en gång tidigare i samma byggnad och det känns inte bra att bo i en byggnad som är så instabil. Jag kommer att flytta i april och det känns skönt, säger Natalie Jessiman.

Sara Wetterlind bor mitt emot byggnaden där taket blåste av. Hon vaknade av ljudet från de kraftiga vindarna natten till tisdagen.

– Jag vaknade halv tre för att det blåste så mycket och det slog i takplåten hela natten. Vid fyra hörde jag en väldig smäll och när jag gick ut och kikade såg jag att taket blåst ned. Det snöade frigolit och isolering, säger Sara Wetterlind.

Hon har bott i studentlägenheten sedan 2008. Hon tycker också att det är obehagligt att det hänt tidigare att taket på studentboendet blåst av.

– Jag blir inte förvånad. Det är inte konstigt när de inte bygger som de ska. Jag har sett hur frigoliten sticker ut under taket. Jag har funderat många gånger innan den här händelsen på att flytta. En gång när jag borrade i väggen för att hänga upp en rullgardin blev det bara smulor. Det är springor mellan innerväggen och taket. Ett av mina två element är sönder så ibland har jag bara 13 grader i lägenheten och det har inte blivit åtgärdat så länge jag bott här trots att jag sagt till många gånger. Det är också mycket med hyrorna. Hyresgästföreningen förhandlar och hyresvärden får inte höja hyrorna eftersom de inte ansökt om det men gör det i alla fall. Jag betalar den gamla hyran men det är egentligen inte rättvist mot de andra som bor här, säger Sara Wetterlind.

Hon läser sista året på utbildningen till idrott- och hemkunskapslärare. Hon har bestämt sig för att flytta hem till Bohuslän i sommar och läsa sista terminen på distans.

Fastighetsägare till studentlägenheterna är Krebo och företaget uppger att alla kan bo kvar, även de som bor på våning tre i byggnaden där taket blåst bort.

– Vi har säkerställt så att de kan bo kvar och täckt in lägenheterna för att motverka fukt, säger Birgitta Svensson, som är verksamhetschef.

Det är andra gången på fyra år som taket rasar på samma byggnad när det blåser och det har även hänt tidigare på ett av företagets studenthus i Växjö. Hur kan det ske?
– Jag vill inte göra några spekulationer om vad som hänt. Vi undersöker vad det beror på och det kan jag inte svara på nu utan det får undersökningen visa.

En av de boende riktar även annan kritik mot Krebo som hyresvärd.
– Jag började här den 1 juli 2010 och mycket av det var före min tid. Personen får kontakta oss och göra en felanmälan så vi kan göra något åt det.

– Jag tycker att vi har bra rutiner för felanmälan, säger Birgitta Svensson.