Talanger får chansen att bli riksspelmän

Kristianstad Artikeln publicerades

Nästa vecka får flera talanger chansen att bli riksspelmän. Zornmärkesnämnden kommer ner för att lyssna på dem som vill spela upp.

I samband med spelmansstämman helgen före midsommar kommer även en jury att finnas på plats från den 12 till 17 juni. Det är för denna jury man spelar upp ifall man vill bli riksspelman.

– Nämnden delar ut diplom, eller ett brons- eller silvermärke ifall man uppfyller vissa kriterier. Får man ett silvermärke blir man även riksspelman, säger Sven Midgren som är med och arrangerar stämman.

Eftersom nämnden kommer till Skåne för första gången på 14 år har det blivit en riksspelmansstämma, och man räknar med att många förhoppningsfulla kommer för att spela upp.

– Uppspelningarna sker bara inför nämnden, och ingen annan får se dessa. Men för att kompensera kommer vi varje eftermiddag att köra in till Speakers corner i Kristianstad.

Där kommer de spelmän som vill spela upp även ha chansen att spela inför publik.

De senaste åren har 90 personer spelat upp inför nämnden. Av dessa har tio tilldelats silvermärket.

Hur många som kommer till stämman för att spela upp återstår att se.

– Men redan på tisdagen flyttar det in spelmän på Forsakarsgården. Vi kommer att fira detta också med att på kvällarna ha konserter, danskurser, jam och dans i Forsakarsgården på kvällarna.

Under fredagen flyttar alla ner till hembygdsparken, där det blir traditionsenligt program under stämman. Bland annat spelar näcken på lördagskvällen och det blir dans på lövad bana.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se