Tåliga klättrare sökes

Kristianstad Artikeln publicerades

Degeberga cykelklubb har 35 år på nacken. Klubben har varit bland Sveriges bästa på ungdomssidan. Nu rullar man på sparlåga, i väntan på yngre krafter som vill hålla ortens fana högt.

Inge Olofsson är vice ordförande i Degeberga cykelklubb. Han har inte varit med sedan starten för 35 år sedan, men i 30 år har han varit engagerad i styrelsen. Han menar att Degeberga har ett toppenläge för en cykelklubb.

– Om man vill ha utmaningar ligger Degeberga perfekt. Det är precis på kanten av Linderödsåsen och backarna är bra, samtidigt som den flacka vägen mot Kristianstad ger möjlighet till annan körning, säger han.

Det är kanske tackvare backarna som en cykelklubb från lilla Degeberga var bland de bästa i Sverige i slutet av 80-talet. På Ungdoms-SM 1989 var man en hårsmån från att vara bästa lag. Och flera av klubbens ungdomar har tagit SM-medaljer, till exempel Ingemo Olofsson, Håkan Isacsson, Pär Nilsson och Caroline Håkansson.

– Vi var som bäst från mitten av 80-talet och fram till slutet av 90-talet. Men sedan hade vi faktiskt ett elitlag som tävlade för oss. Vid SM i Eslöv 2002 kom våra killar fyra, sjua, elva och på femtonde plats. Vi hade några roliga år med såna killar, säger Inge Olofsson.

För tillfället har maninte särskilt mycket aktiviteter i klubben. En gång i månaden, under cykelsäsongen, kör man Vittskövlemilen. Den har bland andra Lisa Nordén, OS-medaljören i triathlon 2012, kört en gång i tiden. Vill man köra den är det bara att dyka upp, det krävs ingen föranmälan.

Även om man rullar på sparlåga är det inte aktuellt att lägga ner klubben. Man fortsätter föreningslivet som vanligt och till hösten firar klubben sitt 35-årsjubileum, i väntan på unga talanger som vill ta sig an Degebergas välkända backar.

– Vi hoppas att detska dyka upp någon som vill träna och som har föräldrar som också vill engagera sig. Skulle det göra det så hjälper vi till med tränare. Man behöver ingen avancerad cykel, det räcker med en enklare mountainbike, säger Inge Olofsson.

– Cykling är bra träning, det är skonsamt mot kroppen. Men det krävs nog en särskild sorts person för att träna cykling. Det är inte kort och häftigt, det är långt och jobbigt.