Tandläkarförbundet: Blekning är inget för hemmafixaren

Kristianstad Artikeln publicerades

– Tandblekning kräver professionellt omhändertagande, säger Roland Svensson, ordförande i Tandläkarförbundet.

Det går att bleka tänderna hemma med så kallad tandblekningsskena och gel, men det är inget som tandläkarförbundet rekommenderar. Förutsättningarna för en blekning är enligt förbundet att alla fyllningar är av god kvalitet, all karies behandlad, tandsten är borta och tandköttet är friskt. En sådan genomgång av tänderna ger i sig renare och ibland ljusare tänder.

– Om man har en skada så kan denna förvärras av blekningen. Blekningen utgör ett litet slitage på tanden, säger Roland Svensson.De medel som tandläkarprofessionen använder sig av är CE-märkta. Gemensamma EU-regler för blekningsmedel förväntas komma. Roland Svensson har ingen uppfattning om hur vanligt det är att tandläkare erbjuder tandblekning.

– Kosmetisk tandvård styrs av patientens efterfrågan, säger han och påtalar att ingen människa har helt vita tänder.

– En sådan verklighetsuppfattning är orealistisk.

Alla har en egen grundfärg på sina tänder. Beroende på vilken kan det vara mer eller mindre enkelt att bleka tänderna. Gult/brunt är lättare att bleka än grå/blå nyanser.

Gula eller missfärgade tänder kan bero på många saker. Dels gener som gör att man har en gulaktig ton av naturliga skäl. Dels kan tänder missfärgas av rökning, kaffe, te, rödvin, coca-cola, nervnedbrytning i tänderna och gamla fyllningar. Ålder kan också göra tänder grådaskiga.Tandtrollarna är en av privattandklinikerna i Kristianstad som förutom folktandvården erbjuder tandblekning.

– Det blir bara mer och mer. Patienterna är i alla åldrar men fler yngre, säger Eva Atterland, tandsköterska.Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se