Annons

Tassebo kan tvingas stänga

Ett 30–tal katter riskerar att hamna i förvar hos polisen. Det står klart efter länsstyrelsens inspektion på katthemmet Tassebo. –  Det finns för mycket brister i lokalen och i rutinerna för att vi ska medge tillstånd, säger Linnea Stålhandske, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.
Kristianstad • Publicerad 20 juli 2012
Lena Larsen är en av de engagerade.
Lena Larsen är en av de engagerade.Foto: 
Jeanette Persson och en liten nykomling på Tassebo.
Jeanette Persson och en liten nykomling på Tassebo.Foto: 

Några katter vilar i soffan och Bamse sitter på bordet och blinkar med ögonen. Joanna Traneheim, föreståndare för katthemmet, är uppgiven.

–  Det jobbiga är pengarna. Det här stället sköts av oerhört snälla människor bredvid deras ordinarie jobb. Vi skulle inte klara det utan dem och alla de som ger oss pengar, mat och kattsand. Vi har inte råd att göra renoveringarna utan mycket hjälp utifrån, säger Joanna Traneheim.

Annons

Det som måste åtgärdas snarast är ventilationen, det luktar skarpt av urin i lokalen, och golvet måste bytas från betonggolv till något mer lättstädat. Drömmen är att hantverkare hör av sig och vill hjälpa till.

–  Vi måste ha fler som kommer hit och hjälper till, vi vill stanna kvar här. Vi har försökt bygga upp en buffert, men en enda sjuk katt kan kosta många tusen i veterinärräkning och då försvinner bufferten snabbt, förklarar Joanna Traneheim.

Inspektörens synpunkter

Det saknas rutiner för att förhindra att smittor sprids mellan katterna, det finns inga tillräckliga karantäner, inredningen håller inte kraven på renlighet. Det är några av bristerna som Linnea Stålhandske kunde konstatera under sitt besök på Tassebo.

–  Lukten av ammoniak och urin är jättekraftig, det är den kraftigaste lukten av ammoniak jag har upplevt i mitt yrke. Det kan leda till problem med katternas luftvägar. Djurhållningen betraktas inte vara särskilt god, om ingenting görs så måste verksamheten upphöra helt, säger Linnea Stålhandske.

Hon berättar att det finns ett välspritt rykte om att när myndigheter blandas in så avlivas djuren, vilket hon starkt sätter sig emot.

–  Vi försöker i allra största möjliga mån att omplacera djuren. Som djurskyddsinspektör vill jag verkligen ge tillstånd, det är oerhört bra att det finns människor som engagerar sig ideellt för att hjälpa djuren. Men djurskyddslagstiftningen måste följas, säger hon.

När ett djur omhändertas av polisen så hamnar det på något av de djurpensionat som polisen anlitar. Därefter fortsätter placeringen genom polismyndigheten istället för genom föreningar.

Detta kommer bli fallet med Tassebos katter om de inte omplaceras snarast eller hittar en annan snabb lösning för att rädda katthemmet.

Maria Sällberg
Anders G Bergquist, Monica Hansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons