Annons

Timmar för hembygden, glädjen och gemenskapen

703 nytryckta årsböcker och lika många kuvert ligger i högar på borden i lokalen på hembygdsgården på Kjugekull. Tolv personer sitter och arbetar intensivt, men uppsluppet, med att lägga i böckerna i kuvert.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2011
Ove och Ingegerd Nilsson från Gualöv har växt upp i Nymö respektive Kiaby och gillar att verka för hembygden.
Ove och Ingegerd Nilsson från Gualöv har växt upp i Nymö respektive Kiaby och gillar att verka för hembygden.Foto: 
Glatt gäng. Yvonne Palm Lundström och Olof Berg i ett glatt och frivilligt arbetande gäng.Foto: Annica Jönsson
Glatt gäng. Yvonne Palm Lundström och Olof Berg i ett glatt och frivilligt arbetande gäng.Foto: Annica JönssonFoto: Annica Jönsson
Den nytryckta årsboken paketeras i kuvert av friviligarbetande föreningsmedlemmar.
Den nytryckta årsboken paketeras i kuvert av friviligarbetande föreningsmedlemmar.Foto: 

– Vi kuverterar, säger Olof Berg, ordförande för Villands Härads hembygdsförening.

Arbetet på tisdagseftermiddagen tar mindre än en timme och den gemyt- liga stämningen med samtal och skratt fortsätter medan bordsytorna får ge plats åt kaffekoppar, fat med vetelängder och burkar med pepparkakor.

Annons

Ideellt arbete

En av hundratals frivilliga timmar för medlemmarna är avverkad. De följande dagarna väntar fortsatt ideellt arbete när de kuverterande medlemmarna tar varsin hög med sig hem till sin by och delar ut årsböckerna direkt i brevlådorna, och kanske ibland direkt in i hemmet hos de 700-talet medlemmarna i häradet.

– Att skicka böckerna via posten hade kostat 30 kronor per kuvert, vilket skulle bli 21 000 kronor, säger Olof Berg.

– Nu tar vi hjälp av medlemmars familjer, släktingar, grannar och vänner. Förra året behövde vi bara lägga ut 4 120 kronor, säger han och visar därmed i reda siffror det ideella arbetets värde.

”Gör något för bygden”

Men det ideella arbetet är värt mer än pengar. Carin Åkesson från Kiaby, som gick i pension i juni från arbetet på Sparbankens marknadsförening i Kristianstad, har en hel radda av argument.

– Man träffas och har trevligt och man gör något för bygden. Och så hittar föreningen på mycket trevliga grejer för medlemmarna. Efter ett yrkesverksamt liv vill man ha något meningsfullt att göra på dagarna. Det är viktigt att hålla igång intellektet, säger hon.

– För mig är det åldringsvård. Skulle jag lägga mig i soffan hemma skulle de få komma och hämta mig, säger Olof Berg och skrattar.

En som har haft extra mycket arbete den senaste tiden är Yvonne Palm Lundström, som ansvarar för det redaktionella arbetet med årsboken.

– Det har blivit heltidsarbete i två månader och många kvällar och ibland nätter. Jag får ibland oläsliga manus som jag renskriver och bidrar själv med texter och tar bilder, säger hon.

Annons

– Och allt det här är bara roligt. Det förgyller mitt liv. Jag jobbade på Vägverket med information tidigare och har haft nytta av jobbet och att jag jobbade med datorer redan på 80-talet.

Dokument för framtiden

Ytterligare ett skäl för det ideella arbetet är att skapa ett dokument för framtiden, tycker Yvonne.

– Jag hoppas att unga läser årsboken, som är en bok om vanliga människor på landsbygden, säger Yvonne.

– Men ändå inte de anonyma, utan människor som har profilerat sig på något sätt, tillägger Olof.

Det som förenar medlemmarna just i en hembygdsförening är också en kärlek och hängivenhet till hembygden. Var och en har sin specifika hembygd, Villands Härad täcker en stor del av Kristianstads kommun och Bromölla kommun.

– Jag har levt i 55 av mina 65 år i Österslöv. Det är där jag har mitt hjärta och min själ, säger Yvonne.

INTERNAL INTERNAL
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons