Tivoliparken får ny trädgård och lekplats

Kristianstad Artikeln publicerades

Den lilla trädgården i Tivoliparken har nästan fallit i glömska, men nu återuppstår den igen som hälsoträdgård. Och mer är på gång i parken.

-Det är jätteroligt att äntligen vara igång. Jag har hela bilen full med sallad som jag har förodlat och som ska sättas ut, säger trädgårdsmästaren och projektledaren Juliette Snijders.

Hon har fullt upp med att lasta över jord i odlingskragarna där det så småningom ska komma upp ätbara läckerheter. Den här eftermiddagen har hon hjälp av deltagare från omsorgsförvaltningens dagliga verksamhet i arbetet med att få barnens trädgård klar. Runt henne spatserar hönsen, nyfikna på vad som pågår.

Större lekplats
Stora förändringar är på gång i Tivoliparken just nu. Spadarna har satts i jorden till Hälsoträdgården och från och med den här veckan stängs lekplatsen för att återigen öppna i slutet av juni. Men då i ny skepnad, nästan dubbelt så stor och med vattentema. Men den största förändringen sker i den västra delen av parken. Här anläggs nu en hälsoträdgård i tre etapper, en utveckling av den trädgård som redan finns bakom scenen. Den utökas och blir totalt 3 500 kvadratmeter uppdelat på olika rum, bland annat en arkitektritad köksträdgård och barnens trädgård med odlingskragar och plats för studiebesök och utomhuspedagogik.

En mötesplats
Det började som en motion från Miljöpartiet om en rehabiliteringsträdgård. Samtidigt funderade man på kommunen 2010 över hur Tivoliparken kunde utvecklas. Idéerna var många. Det gjordes studiebesök i andra stadsträdgårdar och det hela mynnade ut i en workshop tillsammans med andra intresserade aktörer.

-En rehabiliteringsträdgård kändes inte aktuell eftersom vi ville ha en plats öppen för alla. Men det skulle samtidigt vara en läkande miljö med upplevelser, aktiviteter och fungera som en arbetsplats, säger stadsträdgårdsmästare Daniel Ottosson.

Trädgården är tänkt som en mötesplats för alla där intresserade kan vara med och hjälpa till i trädgårdsarbetet. Tillgängligheten har varit med i tanken från början. Det blir till exempel upphöjda odlingsbäddar där man kan sitta och arbeta.

Många olika krafter
Förutom C4 Teknik har flera föreningar och andra ideella krafter varit med i arbetet med att utforma och ta fram växtlistor och odlingsprogram, bland annat Kristianstads Trädgårdsförening, Folkuniversitetet Koncensus, Gymnasiesärskolan och omsorgsförvaltningens trädgårdsgrupp. När det gäller barnens avdelning har Pysslingens montessoriklasser och Barbacka varit engagerade sedan i höstas med att ta fram innehållet.

-Barnen hade massor av idéer och vi har utgått från dem. Det blir mycket bönor, pumpa squash och sockermajs i pallkragarna, berättar Juliette Snijders.

-Vi vill att det ska bli sommar- och höstprojekt där vi kan bjuda in skolorna för utomhuspedagogik där de kan prova på att så och skörda.

Olika förebilder
Till hösten börjat bygget av orangeriet som kommer att utgå från en gammal växthusmur som redan finns och fönster från det gamla gasverket. Här kommer det att bli plats för föreläsningar och kurser. Och hälsoträdgården kommer att fyllas av aktiviteter som trädgårdsbokmässa, blomstervandringar och skördefest.

-Vi har haft slottsträdgården i Malmö och Rosendal lite som förebilder, men det är viktigt att Tivoliparken får behålla sin egenart och identitet som är närheten till Vattenriket, säger Juliette Snijders.