Tjejer ska jobba mot hedersvåld

Kristianstad Artikeln publicerades

Österänggymnasiet och C4 Thaiboxning får tillsammans en miljon kronor från länsstyrelsen för att jobba förebyggande mot hedersrelaterat våld och förtryck.

All personal på gymnasieskolan ska utbildas och både tjejer och deras mammor ska vara i fokus i projektet på Österänggymnasiet. Skolan ska samarbeta med arbete- och välfärdsförvaltningen.

– Det vi ska göra vilar på tre ben. Det första och stora arbetet riktar sig till att utbilda all personal i hedersrelaterade frågor, mångkultur och möten mellan kulturer. Det riktar sig inte bara till lärare utan all personal, totalt 120 till 130 personer, förklarar rektor Jenny Comstedt.

Riktar sig till mammor

Troligtvis blir det en hel del föreläsningar.

– Och sen kommer vi att ha fokusgrupper med tjejer, framförallt på introduktionsprogrammet för nyanlända elever mellan 16– 20. Vi ska ha samtalsledare som ska utbildas i värdefrågor och ungdomsfrågor.

Skolan har cirka 160 nyanlända elever varav 80 procent har svenska som andraspråk.

För att det inte ska bli konflikter mellan skolan och hemmet kommer det tredje benet att rikta sig till mammor.

– Att vi förklarar vad vi gör och hur vi ser på saker och ting, om skolans värdegrund så att mammorna inte uppfattar det som att vi tar deras barn ifrån dem utan att vi ger dem en pusselbit. Samtidigt som vi noga påpekar att heders-våld och tvångsgifte är inte okej, förklarar hon vidare.

Inte konkret än

De två förvaltningarna sökte 600 000 kronor och fick nästan hela summan, 550 000 kronor.

– Vi kommer att ha en projektledare och den 7 juni blir det ett planeringsmöte. Eftersom vi inte visste om vi skulle få några pengar har vi inte kunnat bli så konkreta ännu, säger Jenny Comstedt.

Varför sökte ni pengar?

– Vi hade redan börjat diskutera frågan och vi har haft projektet ”Din bror” för killarna i många år, men ingen tjejgrupp. Vi har haft diskussioner om hur vi ska kunna nå dem och föräldrarna och all den kompetens de besitter, svarar Jenny Comstedt.

Så det har inget med den otäcka knivskärningen i december att göra?

– Det var en hemsk händelse som hade kunnat inträffa var som helst. Men den har inget samband med projektet, svarar Jenny Comstedt.

Länsstyrelsen fick in rekordmånga ansökningar. Av de 37 projekt som ansökt om bidrag beviljades 24.

Totalt delar Länsstyrelsen ut 6,45 miljoner kronor i år.

Fotnot: Se även på sporten om C4 Thaiboxning.