"Kommunen bör tänka över säkerheten för oss handlare"

Kristianstad Artikeln publicerades
Entrédörren och gallret framför den trycktes in med hjälp av en parkbänk.
Foto:Lasse Ottosson
Entrédörren och gallret framför den trycktes in med hjälp av en parkbänk.

Söderbergs Ur på Östra Storgatan i Kristianstad har blivit utsatt för ett inbrott tidigt på söndagsmorgonen. Bytet blev ett antal exklusiva klockor.

– Visst har det hänt att butiken utsatts för rån tidigare, men inte på det här sättet. Det kommer att ta sin tid att reparera allt som förstörts, och det känns väldigt olyckligt om vi tvingas hålla butiken stängd så här precis inför julhandeln, säger butiksinnehavaren Benny Söderberg.

Klockan 7.18 på morgonen larmades polisen om inbrottet. Tjuvarna tog sig in i butiken genom att trycka in säkerhetsgallret och entrédörren med hjälp av en parkbänk. Bänken hade de skruvat loss på gågatan utanför butiken.

Det ironiska i sammanhanget är att i samband med att VA-ledningarna lades om på Östra Storgatan har gatan höjts. Det trappsteg som tidigare fanns in i butiken har försvunnit – och därmed har det också blivit möjligt att genomföra en kupp på det sätt som skedde i söndags morse.

– Kommunen bör tänka över säkerheten för oss handlare. Det borde sättas dit någon form av betongsugga eller kruka som inte är flyttbar framför entrén, så man inte kan köra in en bil på det här sättet. Vill man ha en levande handel i centrum bör man också se till att butikerna är någorlunda säkra, säger Benny Söderberg.

Polisen har tagit en bil i beslag som stod kvar utanför butiken och som också misstänks ha använts i inbrottet.

Polisen uppger att de misstänkta gärningsmännen kan ha lämnat platsen i en eller flera personbilar. Flera polispatruller är inkopplade i ärendet.

Det är ett antal exklusiva klockor som stulits. Det exakta värdet vill Benny Söderberg inte gå in på men han uppger att det handlar om betydande belopp.

Men du är väl försäkrad?

– O ja, och Länsförsäkringar har varit fantastiskt bra. Det tog inte många minuter innan de var på plats här rent fysiskt och hjälpte till. Det känns skönt att ha ett lokalt försäkringsbolag att vända sig till när något sånt här händer, säger Benny Söderberg.

Polisens tekniska undersökning av brottsplatsen kommer att genomföras under måndagen.