Tjuvar stjäl brons och mässing på kyrkogårdar

Kristianstad Artikeln publicerades

Under det gångna året har polisen fått in flera anmälningar om stöld av koppar, bland annat från kyrkor. Men tjuvarna nöjer sig inte där. Den senaste veckan har någon stulit brons och mässing från gravar i Degeberga.

Sedan drygt ett år tillbaka ligger Stig Nilssons fru begravd på Degeberga kyrkogård. En grav som Stig besöker ett par gånger i veckan och underhåller med levande ljusa och färska blommor. Men när han kom för att besöka den i veckan blev han bestört.

– Jag blev helt paff. Jag såg på lång väg att mässingduvan som prytt graven var borta, berättar Stig Nilsson.

Skadade stenen

När tjuvarna brutit loss duvan har de samtidigt bräckt en del av stenen och för att det inte ska se allt för hemskt ut vid fruns grav har Stig Nilsson provisoriskt satt upp en billigare porslinsduva där mässingfågeln tidigare suttit.

– Den får sitta där tills jag hittat någon riktig. Den förra var fint gjord. Jag har en fin handgjord vas också, men den har de som tur var inte tagit, säger Stig Nilsson.

Även minneslundarna i Degeberga och Everöds församling har angripits av tjuvarna.

– Tyvärr är det ganska många som är drabbade på våra kyrkogårdar, berättar Kai Wessberg, kyrkoherde i Degeberga och Everöds församling.

Förutom att göra polisanmälningar kan församlingen inte göra så mycket för att hålla tjuvarna borta.

32 anmälningar i år

Sedan januari har polisen i nordöstra Skåne fått in 32 anmälningar om brott mot griftefriden. Dessa anmälningar handlar om både stölder och vandalisering däremot räknas inte de stölder in som inte drabbat enskilda gravar.

Utan vittnen är det svårt för polisen att få fast gravtjuvarna, men enligt Eskil Jemn, utredare vid Kristianstadspolisen, har polisen kunnat se att det ofta är samma personer som återkommer i utredningarna.

– Vi vet att vi har haft ett antal misstänkta för kopparstölder där det finns misstankar om de stulit från kyrkor, säger Eskil Jemn.