Tollarps scouter visade sina matlagningskunskaper – "Häftigt att se att ungarna är så nöjda med det här"
Temat har haft fokus på matlagning och förberedning av matlagning denna gång. På söndagen hade man öppet hus för allmänheten att komma och titta och provsmaka av läckerheterna som tillagats på scoutvis.
Scoutledare Andreas Andersson visar en eldgrop, en teknik där man grävt en grop som man stadgat upp med stenar. I gropen har man sedan eldat med ved, som man lagt stenar på och låtit eldas upp till hög värme. Ovanpå lägger man ett lock som man byggt ihop av stockar och tätat med jord. En stund senare lyfter man upp de varma stenarna och lägger ner foliepaket med det som ska tillagas och lägger stenar och lock på, varpå det hela fungerar som en ugn.
- Vi lägger ett mynt i botten innan vi fyller igen. Att göra eldgropar är en uråldrig teknik, så genom att lägga ner myntet försäkrar man sig mot att det kommer arkeologer och gräver upp halva Stackedala i tron att man hittat fornminnen, berättar Andreas.
I en tid där surfplattor och annan digital teknik sprider sig lägre ned i åldrarna kan scoutingen ses som ett bra alternativ för att komma ut och se, njuta av och lära sig mer om miljön.
- Det är så häftigt att se att ungarna är så nöjda med det här, för man får lätt en bild av att barn i dag tycker att allt ska vara digitalt och häftigt, men vi har inte haft en enda som gnällt eller klagat och det är nog helgens aha-upplevelse för mig, berättar Andreas Andersson.
På hajken har barnen gjort alla möjliga aktiviteter inom temat, från att ha poppat popcorn till att ha plockat änder som levererats av en lokal jägare. Änderna har sedan tillagats i eldgropen och serveras med en rotfruktsgryta som man tillrett över den så kallade belgiska ugnen som man byggt upp.
Och resultatet? Utsökt.