Torsebrobadet redo för sommaren

Torsebro Artikeln publicerades
Hanna Olin med barnen Helmer, 5, och Hilding, 7, räfsar löv 3 bilder
Foto:Bertil Nilsson
Hanna Olin med barnen Helmer, 5, och Hilding, 7, räfsar löv

Ett av årets säkraste vårtecken i Torsebro har visat sig. Dagen då ideella krafter fixar till badet som lockar tusentals besökare varje år.

Torsebrobadet är ett av de mest populära baden i kommunen med cirka 6000 besökare under en säsong.

Allt började med en högtidlig invigning av Torsebro friluftsbad 1960. Badet var beläget på samma vackra plats som den anrika dansbanan ”Fallen” låg.

Frivilliga krafter hade fått ihop pengar så drömmen om ett bad kunde genomföras.

67 år senare efter invigningen drivs Torsebrobadet precis som i början: helt ideella krafter i en förening bestående av entusiaster bosatta i trakten.

Långfredagen har sedan länge varit traditionell första städdag, ett 25-tal personer utrustade med räfsor tog ett grabbatag för att ta bort höstens nerfallna löv och skräp som samlats i stora högar.

– Ekonomi är ett ständigt diskussionsämne i föreningen, berättar Catarina Torstensson, en av eldsjälarna.

Kommunen bidrar med pengar men ständigt och inte minst i år står man inför kostnader som kan ses oöverstigliga. Detta år måste man renovera och måla själva bassängen vilket troligen kommer att hamna på över 200 000 kronor.

Under många år drev kommunen simskola på badet. Skolbarn bussades hit från närliggande byar. Tyvärr kan man inte erbjuda detta i Torsebro trots att simskola är efterfrågat av många.

– Vi har tyvärr inga medel att själv kunna avlöna simlärare, fortsätter Catarina.

Torsebrobadet har en tempererad bassäng på 25 meter, en barnbassäng, enmeters-svikt och ett tremeters-hopptorn.

Fakta

Lokalkorrarna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som ger en närmre bevakning av landsbygden med hjälp av lokalkorrar. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...