Totalt grill- och eldningsförbud i Skåne

Kristianstad/Skåne Artikeln publicerades
Foto: Henrik Holmberg / TT

Länsstyrelsen fattade på måndagen beslut om ett utökat eldningsförbud i Skåne. Förbudet omfattar engångsgrillar, elgrillar och stormkök.

Från och med klockan 16 på måndagen råder totalförbud mot att elda och grilla i hela Skåne. Förbudet gäller alla typer av grillar, bränslen och platser, även campingplatser och fasta grillplatser. Det enda undantaget är grillning på egen tomt, men då måste grillen stå på ben och det ska finnas vatten nära till hands.

– Situationen är väldigt allvarlig och det är viktigt att alla tar sitt ansvar för att undvika bränder, säger Matz Hammarström, tillförordnad landshövding i ett pressmeddelande.

Det är Länsstyrelsen Skåne som i samråd med länets räddningstjänster fattat beslutet. Förbudet ligger kvar fram till dess att Länsstyrelsen Skåne meddelar annat på sin hemsida.

Från länsstyrelsens håll vill man också understryka att det inte är fritt fram att elda och grilla om det kommer lite regn.

– I nuläget är det så pass torrt i marken att brandrisken kommer vara fortsatt mycket hög även om det regnar lite grann. Det krävs väldigt mycket nederbörd för att marken ska återhämta sig, säger Matz Hammarström.