Trädgårdsföreningen som växer

Kristianstad Artikeln publicerades

Vintern pausar och tankarna går till våren, som ständigt växande Kristianstads Trädgårdsförening står väl rustad inför med rader av arrangemang.
För tio år sedan hade föreningen 189 medlemmar. Dags dato är de 1050 till antalet.
– Så gott som varje vecka får vi en ny medlem, den här veckan fyra, säger ordförande Maud Westesson glatt.
Medlemsutvecklingen ställer naturligtvis stora krav på föreningen och dess styrelse.
– Än så länge går det jättebra och vi gör mycket för att alla medlemmar ska ha många arrangemang att välja på, fortsätter Maud Westesson.
Trädgårdsintresset är inte bara lokalt, utan såväl nationellt som globalt. Vi människor vill ha snyggt i våra trädgårdar och samtidigt förnya dessa. Kristianstads Trädgårdsförenings yngsta medlem är 15 år, den stora skaran medlemmar återfinns mellan 40 år och 70 år. Kristianstads Trädgårdsförenings program för våren och sommaren är omfattande. Förutom ett antal inköpsdagar på olika plantskolor och medverkan på Bo Bra-mässan i slutet av mars gör föreningen en rad hemma hos-besök i trädgårdar runt omkring: bland andra den 14 april hos Lennart Qvarsell i Gualöv för att framför allt titta på fuchsior, den 13 juni hos Birgitta och Jan-Ingvar Jagorstrand i Vinslöv, vars trädgård i fjol utsågs till Årets Trädgård av tidningarna Land och Din Trädgård, och den 5 juli hos Erik "Rosenkungen" Karlsson i Åhus.
Den 17 april är det dags för föreningen att klippa Bäcka-skogs slotts rosor.
– Det är femte året som vi gör det. Där finns låga rosor, buskrosor, klätterrosor och så vidare. Massor av möjligheter att lära sig hur man bäst klipper rosor.
Dagen efter, den 18 april, är det föreläsningen "Passion för pioner" på Regionmuseet, som också har försäljning knuten till sig.
Vårens utflykt den 8 maj går i konstnär Helge Lundströms spår med konstnären själv som ciceron. Växtbytardag på Kjugekull arrangeras den 15 maj.
– Man får ta med sig allt som hör trädgården till. Det finns de som bytt stolar, men främst är det naturligtvis plantor, som man kan ha ett överflöd av i den egna trädgården. I fjol hade vi 400 besökare.
Trädgårdsföreningen besöker också kommunens växthus, reser till Bornholm och har före midsommar en hobbydag hemma hos ordföranden i Bäckaskog.
– Vi ska gjuta fågelbad och betongblad, berättar Maud Westesson, som ser fram emot en härlig trädgårdssäsong.
Birgitta Mattisson
044 - 18 55 37
birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se