Annons

Traditionen är stark på stämma

Med mottot ”kom hit och spela och dansa, sjung och umgås med folk, stämman blir vad du gör den till” hölls i söndags den 22:e spelmansstämman i Degeberga. Spelmanståget vandrade från campingen till hembygdsparken där det bjöds på allspel, folkdans och uppspel.
Kristianstad • Publicerad 17 juni 2002
Marcus Bäckerud, fyra år från Torna Hällestad hjälper mamma Marie Jönsson att hålla takten genom att vifta med fingret under allspelet i Degeberga. Bilder: TOMMY SVENSSON
Marcus Bäckerud, fyra år från Torna Hällestad hjälper mamma Marie Jönsson att hålla takten genom att vifta med fingret under allspelet i Degeberga. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Spelmansståget gick från campingen till Degeberga Hembygdspark.
Spelmansståget gick från campingen till Degeberga Hembygdspark.Foto: 

Spelmän från hela Skåne och övriga Sverige deltog i spelmansstämman som alltid hålls helgen före midsommar varje år. I år fanns även många danskar på plats. Det var mycket fiol, vackra folkdräkter, nyckelharpor och dragspel. Allspelslåtar som polska från Lönsboda, Pileknäckaren och Bror Dahlgrens hambo. – Spelmansstämma här i Degeberga är väldigt populär bland spelmännen just för att vi försökt bevara det lilla och enkla på ett traditionellt gammaldags sätt, säger konferencieren Åke Egevad. Mycket tenderar annars idag till att få festivalformer. Han berättar om lotteriet där högsta vinsten är en spelman eller grupp. – Vinnaren får välja en spelman som kommer hem och spelar på en fest eller middag, säger Åke Egevad som inleder spelmansstämman i hembygdsparken med att blåsa i ett kohorn. – Det är ett sätt att få ut musiken. Av lotteriintäkterna delar vi sedan ut ett stipendium till någon spelande ungdom som utmärkt sig. – Inget vet om det, men jag har dessutom numrerat alla i Skånes Spelmansförbunds medlemsregister och gjort 641 lotter av det. Jag ska dra en idag och den som vinner ska få en magisk flöjt som tillhört en häxa, ler Åke Egevad. Åskådarna satt på grässlänten med picknickkorg och lyssnade i solen. Elsa och Stig Nilsson från Vittskövle berättar att de besöker spelmansstämman i Degeberga varje år. – Vår son och sondotter är här idag och dansar i Gärds Härads folkdräkter. Det är musiken och alla vackra kläder som lockar, säger Elsa Nilsson. Anna Cete från Norrköping sitter längst fram på grässlänten med kamera för att fotografera sin syster och tre kusiner som spelar fiol. – Musiken känns väldigt folklig och traditionell, säger hon. Det är trevlig och lite annorlunda mot vad jag är van vid. I en vacker folkdräkt från Dalarna spelar Marie Friberg, elva år från Näsdala utanför Hässleholm, fiol. – Det är jättetrevlig stämning här och roligt med så mycket folk. Hon har spelat här i Degeberga i flera år och känner därför många av dem som deltar. – Det är roligt att komma tillbaka och träffa sina kompisar. Näckspelet på natten är också kul. Näcken brukar sitta i bäcken och spela med lustigt stämda fioler, berättar Marie Friberg. Och så kular han, det är en slags locksång med hög röst. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Louise Lindgreen 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons