Traktorbesök från Tyskland

Kristianstad Artikeln publicerades

Med traktorer från 1950-talet har ett gäng tyskar tagit sig från Gremersdorf i Tyskland till Landön norr om Åhus. Här planerar de att tillbringa några dagar på campingen, för att sedan dra vidare till nästa anhalt – Dorset, England.

LANDÖN. Tändkulans vänners dag var den gånga helgen i Degeberga hembygdspark och är en klassisk utställning av tändkulemotorer, veteranmaskiner och traktorer. Här får du se hur det var att leva i ett lantbrukssamhälle runt 1940-talet med maskin­er, tröskor och människor i full gång.

Och detta är något den tyska familjen Münch ville se mer av, så de tog sina traktorer och körde till Sverige.

8 kilometer i timmen

– Vi är 14 stycken traktorer som kört i tre olika grupp­er från Tyskland. Det går ju väldigt långsamt då traktorerna går i 8 kilometer i timmen. Vi åkte från Gremersdorf och tog färjan i Travemünde till Malmö. Vi var i Malmö vid 11.00 och kom fram till campingen vid 18.00, berättar Holger Münch på hjälplig engelska.

Med sig har han tagit sin fru Ute och dotter Tanya, de har också kört var sin traktor.

– Det är tredje gången jag är i Degeberga och jag tycker det är väldigt kul. Jag tycker om att reparera traktorer och få dem att fungera, säger Tanya Münch.

I Sverige verkar tyskarna ha fått ett trevligt bemötande och förutom intresse för deras maskiner har svenskarna bjudit på sällskap.

– De kom med gitarr och sa att de ville sjunga med tyskarna, då det var en av deras vänners födelsedag, säger Holger Münch.

Genuint intresse

Holger är uppväxt på gård som liten, men har annars inget mer än ett genuint intresse för traktorer. Tanya kan både laga och bygga upp motorer.

– Jag brukar använda min traktor när jag ska åka och handla eller när jag ska till stranden. Sen har jag tagit med den till skolan när en vän skulle hålla i en presentation. Nu ska pappa starta sin traktor, det måste ni lyssna på! Alla gillar hur den traktorn låter, ­säger ­Tanya entusiastiskt.

Holgers traktor går igång och brummar iväg. Efter en liten runda på campingen kommer han tillbaka.

– Efter att vi varit här i några dagar till ska vi köra vidare till The Great Dorset Steam Fair i England i närheten av Southampton. Det anordnas för 43:e gången och är en träff för alla ångmaskin och motor­intresserade med deltagare och maskiner från hela världen, berättar Holger ­innan han kör vidare med sin traktor.