Annons

Tranorna tar en paus vid Pulken

Skränet når öronen direkt från p-platsen. Ute på våtmarken finns nära tusentalet tranor som vadar runt, flyger upp eller går ner för landning på en ledig plats i flocken. Tranorna, ett av Vatten-rikets säkraste vårtecken, har anlänt.
Kristianstad • Publicerad 22 mars 2012
Evert Valfridsson guidar besökarna.
Evert Valfridsson guidar besökarna.Foto: 
På onsdagen anlände tusentals tranor till Pulken.
På onsdagen anlände tusentals tranor till Pulken.Foto: 
Anette Strand spanar på tranorna.
Anette Strand spanar på tranorna.Foto: 
Tranorna dansar med varandra vid Pulken.
Tranorna dansar med varandra vid Pulken.Foto: 
Tillfälliga gäster. I åtminstone 14 dagar till beräknas tranorna vara kvar vid Pulken.
Tillfälliga gäster. I åtminstone 14 dagar till beräknas tranorna vara kvar vid Pulken.Foto: Bosse Nilsson

Att intresset för tranor är stort är ingen överdrift. Vid p-platsen står Jens Svensson och en kollega från C4 Teknik och sätter upp nya skyltar.

– Det behövs, för att folk lättare ska hitta hit. Nu blir här 120 p-platser som byalaget kan sköta om under helgerna, säger han och ute på åkern är det tydligt uppsnitslat med var man kan stå.

Annons

Byalaget ska enligt uppgift ha korvförsäljning och lite andra aktiviteter under helgerna, och se till att parkeringen sköts. Vilket verkar behövas. I fjol kom det flera tusen besökare varje helg.

Då fanns det också uppemot 7 000 tranor där samtidigt under ett par dygn. Tranor som under sin färd från korkeksdistriktet i södra Spanien fram till häckningsplatserna i östra Sverige och Finland passar på att vila upp sig.

– Fågelflygning handlar mycket om att äta, äta och äta, och sedan flyga en kort bit. Vi tror att de här rastar och äter upp sig under tre dygn och flyger ett halvt dygn, säger Evert Valfridsson från Nordöstra Skånes fågelklubb.

Än har inte maxantalet uppnåtts i år. De första tranorna kom redan den 5 mars, men då sådana som häckar här i närheten. I tisdags kväll började den stora gruppen av tranor att fälla ut sina långa ben och gå ner för landning vid Pulken. Då räknades till 935 individer, och fågelklubben skrek av glädje över att Kristianstads Vattenrike var i ledning:

– Det är fler här än i Hornborgasjön. Där har de bara rapporterat runt 460.

Under onsdagen var de uppe i över 1 200 individer, men samtidigt inväntades en stor grupp flygare från Tyskland. Från ön Rügen startade ett stort fågelstreck vid lunchtid, och beräknades komma fram under onsdagskvällen.

De rastande och dansande tranorna lockar besökare långväga ifrån. Ett äldre par från Rönne, Bornholm, står på det handikappanpassade fågeltornet vid Pulken och låter kikarna svepa ut över omgivningen. Jämte dem står en familj från Karlshamn.

– Jag har varit här flera gånger, det är en fantastisk upplevelse, säger Dennis Andersson.

– Det här är trevligt. Naturen, omgivningen och så alla tranorna. Det känns lite speciellt, säger Gun-Britt Arnesson.

Nedanför dem står fotograferna på rad, väl påpälsade i blåsten. Kameror med stora, tunga teleobjektiv är riktade mot fågelskocken och motorerna smattrar medan speglarna gång på gång lyfts upp och låter ljuset strömma in genom objektiven, in på filmytan eller sensorernas chip.

Annons

– Jag är bara amatörfotograf. Men jag brukar åka hit för att kunna få bra bilder.

– Jag brukar komma hit tidigt på morgonen och stanna hela dagen, då kan man få bra ljus på morgonen och kvällen. Sedan kör jag runt i trakten och försöker hitta andra vinklar och motiv, komma närmare tranorna, säger Lars Bennroth från Staffanstorp.

Tidigare ställde tranorna till bekymmer för lantbrukarna, när de tvåbenta vegetarianerna petade i sig vårsådden. Sedan några år matas de nu med korn på matningsfältet vid Pulken. Tranorna har redan lärt sig det, och några går och pickar redan innan utfodringen kommit igång.

En traktor med spridare ser till att korn kommer ut över fältet och mycket av det bekostas med pengar från Viltskadefonden. Men även Kristianstadsortens Lagerhusförening bidrar med korn. De har insett att det är bättre att ge bort en del av spannmålet och förebygga, än att få bekymmer efteråt.

Mikael Hallqvist
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons