Tre månaders fiskeförbud efter ål

Fiske Artikeln publicerades
Det blir förbjudet att fiska ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Det blir förbjudet att fiska ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. Arkivbild.

Det blir förbjudet att fiska ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. Den europeiska ålen är klassad som akut hotad och Havs- och vattenmyndighetens beslut om fiskestopp kommer som en följd av en överenskommelse mellan EU:s fiskeministrar för att skydda ålbeståndet.

"Vi bedömer att ett fiskeförbud från november till och med januari minskar det svenska kustfisket efter ål med ytterligare 22 procent, vilket motsvarar cirka 35 ton", säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

De nya reglerna som förbjuder fiske efter ål i havet under tre sammanhängande månader omfattar alla EU-vatten i Nordostatlanten, inklusive Östersjön, Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön.

Det är EU:s fiskeministrar som beslutat om de nya reglerna under 2018 för att skydda ålen. Reglerna innebär förbud för yrkesfiske efter ål i havet under en för länderna valfri sammanhängande period på tre månader, mellan den 1 september 2018 och den 31 januari 2019.

Förbudet omfattar inte fiske efter ål som är mindre än 12 centimeter, fiske efter ål i Medelhavet eller fritidsfiske efter ål.