"Trodde han var rödhårig, men det var blod"

Kristianstad Artikeln publicerades

En kvinna såg en rödhårig kille åla sig fram i gräset. Det visade sig att han var blodig. Några killar på Österäng såg de högerextrmister som slagits blodiga och som tagit sin tillflykt till Netto. "De sa att de inte var rasister utan att de bara ville behålla sin egen ras."

Inte mycket skvallrar om lördagens bråk på parkeringsplatsen utanför Fackens hus och förskolan intill. Vid närmare skärskådan ligger det glasskärvor och splitter i mängder, här där barnen ska gå in om mindre än ett dygn och leka.

Flera Kristianstadsbladet träffar på har inte varit på plats när bråket började, men har hört olika uppgifter florera.

Och de som sett något, vågar inte uppge namn.

På andra sidan Kanalgatan kommer en dam med cykel gående.

– Jag såg en kille åla på gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar hon.

Hennes vänner som bor i höghuset längre bort hade sett ett gäng med förklädnader komma gåendes mot Fackens hus.

– De trodde att det var någon maskerad.

En som arbetar på restaurangen på Sommarlust berättar att en av gästerna sett ett gäng på ett tiotal svartklädda hasta förbi utanför, mot Fackens hus, vid 14-tiden.

– En annan gäst som brukar komma hit såg när en av dem tog med sig en stol från restaurangen.

Eftersom det var jobb att göra inne i restaurangen kunde servitören inte följa det som skedde utanför.

– Men när jag tittade ut senare såg jag ett stort gäng, flera stycken, stå och slå på en enda person, jag såg inte om det var en kille eller en tjej. Förfärligt, att så många står och slår på en person, berättar han.

Polisen kom inte förrän bråket var över.

– Det var säkert en kvart, tjugo minuter efteråt. Och ambulansen kom inte förrän ytterligare efter en stund.

Janne Fröjd, som bor mittemot Fackens hus, såg när polisbilarna kom.

– Jag fattar inte vad de håller på med. Oavsett vilken åsikt man ha ska ingen ge sig på någon annan. De som slåss förstår inte att de kan göra något som förstör deras framtid, de kan bli skadade för livet.

En kvinna berättar att hon var på väg mot ishallen när hon mötte ett gäng på ett tiotal svartklädda på parkeringsplatsen.

– De hade rånarluvor på sig, någon hade mask för ansiktet och påkar i händerna. Det såg ut som om de hade skyddsvästar under jackorna, berättar hon.

– Det var inte frågan om någon tyst demonstration, utan de sa "nu tar vi dom". Jag blev fruktansvärt rädd och tog mig så snabbt som möjligt därifrån.

Ute på Österäng är det flera unga killar som vet vad som hänt.

– När vi gick in på Netto var det fem, sex killar där. Några låg ned. Alla var blodiga och hade sår i huvudet, en hade brutit finger och det låg en påk med blod på, berättar några av dem.

En av de slagna hade handskar med glasfiber-knogar på sig. De bar t-shirts där det stod nationella frihetsfronten på och en bild på AK 47.

– De sa att de inte var rasister, bara att de ville behålla sin egen ras.

En av de äldre killarna, 17 år, säger att han och ett par till begav sig mot Sommarlust.

– När vi rundade hörnet, där macken varit, så mötte vi tre stycken som vi trodde var rasister. Vi var beredda på bråk. När de såg att polisen kom vände de tillbaka. De sa de var från Antifa, säger 17-åringen.