Trots bränderna – inget eldningsförbud i sikte

Kristianstad Artikeln publicerades
”Vi tror att regnet kommer att ge så pass positiv effekt att Valborgsfirandet ska kunna ske som det är tänkt”, säger räddningschefen Andreas Bengtsson.
Foto: Catharina Sigala
”Vi tror att regnet kommer att ge så pass positiv effekt att Valborgsfirandet ska kunna ske som det är tänkt”, säger räddningschefen Andreas Bengtsson.

Flera kommuner i Skåne och Blekinge har infört eldningsförbud i veckan. I nordöstra Skåne finns det dock inga planer på att införa något förbud – trots svåra bränder de senaste dagarna.

Även majbrasorna under Valborg väntas kunna tändas som vanligt.

Enligt SMHI:s prognoser väntas 15 till 20 millimeter regn till helgen. Det är välkommet i tider av torka och bränder.

Räddningstjänsten följer prognoserna dagligen och konstaterar att den väntade nederbörden kommer att påverka markfuktigheten så pass mycket att ett eldningsförbud i nordöstra Skåne inte är aktuellt.

– Markvärdena har nedåtgående trender framöver så vi har gjort bedömningen att avvakta i nuläget, säger Kristianstads räddningschef Andreas Bengtsson.

Att införa ett eldningsförbud fram till att regnet kommer är inte aktuellt. Det är viktigt för räddningstjänstens trovärdighet att inte införa ett eldningsförbud som de sedan snabbt drar tillbaka. De inväntar därför längre sammanhängde varma perioder.

– Vi vill lägga eldningsförbud som har trovärdighet över tid, säger Andreas Bengtsson.

– Kommer vi sen in i en period i mitten av nästa vecka där vi ser att det kommer att vara varmt i 10-15 dagar framåt så kommer vi att ta ny ställning i frågan om eldningsförbud.

Om en knapp vecka är det Valborgsmässoafton. Enligt räddningstjänstens bedömning är majbrasorna inte skäl nog att införa ett förbud.

– Vi tror att regnet kommer att ge så pass positiv effekt att Valborgsfirandet ska kunna ske som det är tänkt.

LÄS MER: Här hittar du alla våra artiklar om storbranden i Hästveda.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.