Trygghet viktigast för nybliven mamma

Kristianstad Artikeln publicerades

I onsdags fick världen en ny mamma.– Viktigt för mig som mamma? Jag vill ge honom trygghet, säger Anna Anderberg.

Alfred, född 03.54 i onsdags, 57 centimeter lång och 4115 gram tung, sover på mammas mage. Det är fredag eftermiddag. I morgon (läs: i dag) ska de få åka hem. Efter några dagar i BB:s omhuldade kokong börjar det verkliga livet.

– Ja, säger 29-åriga Anna Anderberg och skrattar till, då är det dags att fatta alla beslut själv.

Hon ser inte särskilt orolig ut över tanken.

– Nä, jag kommer nog att vara en trygg mamma.

Förut, när hon såg andra mammor vid olika tillfällen, har hon liksom alla vi andra tänkt att "så ska inte jag göra".

– Men det kommer att bli annorlunda. Det känns som om jag kommer att tänja på gränser. Sen finns det somligt som jag inte kompromissar om.

En dag i taget gäller nu. Mycket närhet i början. Sedan får livet ge sig efter hand. Hon har ingen vana vid moderskapet. Alfred är hennes och Magnus första barn. Därför är det också hennes första Mors dag i morgon.

Hur känns det?

– Rätt så trevligt. Jag gör som jag brukar, uppvaktar min egen mamma, sen får vi se vad Alfred hittar på, säger hon och smeker sin son över huvudet.

Hur det verkligen är att bli förälder kan man nog inte riktigt förstå annat än av erfarenhet, menar hon.

– När vi var på föräldrautbildning och såg förlossningsfilmen så vet jag att jag tänkte att jag inte bara skulle ha den här magen utan att det verkligen skulle bli ett barn.

Föräldraskapet har aldrig känts skrämmande.

– Lite osäker kan jag känna mig, men inte rädd. Och en aning konstigt är det ju, att vi ska ta honom med oss hem, säger Anna om Alfred Karl Anders Anderberg, som ska sova bredvid Annas säng i en vagga som sjunde barnet på Magnus sida.

Anna och Magnus Anderberg gifte sig förra sommaren. Nu är de en familj.

– Tiden var inne, jag tycker det känns naturligt att bli mamma. Eftersom graviditeten var underbar så har det känts rätt hela tiden.

Den 10 maj var Alfred uträknad till. Dagarna därefter blev naturligtvis dryga för Anna, men de var ingenting mot vad som väntade: en förlossning på 16 timmar med nästan fyra timmar av krystvärkar.

– Tio gånger värre än ett gympapass, säger hon med ett skratt.

När Alfred väl kom upp på hennes mage var känslan inget annat än fantastisk, men det första hon sa till Magnus var att "det blir inga fler barn". Magnus höll med. Men det var i stunden – redan nu kan hon tänka tanken att bli mamma fler gånger.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

Läs mer mer om Mors dag

Sidan C9-10
KRISTIANSTAD