Två butiker i konkurs

Kristianstad Artikeln publicerades

Den 25 oktober förra året invigdes Galleria Boulevard med 17 butiker i en första etapp. Efter ett drygt halvår slår två av butikerna igen, klädaffärerna Zizzi och 62 kvadrat.

Båda butikerna har ägts och drivits av Anneli Svensson. Zizzi, med kläder av större storlekar, är en del av en större klädkedja över hela landet som hon har drivit på franchise, medan hon i butiken 62 kvadrat har haft mer utrymme för ett eget koncept. I måndags försattes Anneli Svensson agentur AB med fyra anställda i konkurs vid Kristianstads tingsrätt.

– Kostnaderna har varit för höga i förhållande till omsättningen. Det blev helt enkelt för dyrt och det har varit en för stor arbetsinsats, jag har själv jobbat 68 timmar i veckan. Det är tråkigt för de anställda, vi har varit ett jättebra team som har funkat bra ihop, säger Anneli Svensson.

Hur har det gått med försäljningen under det halvår du har haft butikerna?

– Trögare än vad jag trodde. Vi är jättenöjda med våra kunder och det är många som har hört av sig och är ledsna för att vi stänger, vilket ändå är glädjande mitt i allt elände.

För få butiker

Anneli Svensson säger att hon ändå såg optimistiskt på framtiden, tills Steen & Ströms beslut för en månad sedan att skjuta på Gallerians etapp 2 från oktober 2014 till mars 2015.

– När den hade öppnat hade det blivit fler butiker och en riktig galleria. När beslutet att skjuta upp etappen kom kände jag att det inte funkade längre.

Tycker du att du har fått hjälp av gallerians ägare, Steen&Ström, att klara situationen?

– Nej, det känns som att man kunde fått mer stöd från ägarna. De hade kanske kunnat kolla över helhetsbilden och reducerat hyrorna, även om Hanna (Red anm: centrumchefen Hanna Meijer) och de som har hand om huset har skött det jättebra. Men det går inte att driva butiken på söndagar med så få butiker i huset. Det kanske hade varit möjligt att dra ner tiderna och inte ha öppet varje dag. Det är tuffa puckar över hela Sverige och Kristianstad är ingen stor stad.

Innan Galleria Boulevard byggdes hade Anneli Svensson en mindre butik i Domushuset.

– Där hade jag en bra försäljning, ändå låg det lite off i källarplanet.

Andra intressenter

Hanna Meijer, Steen & Ströms centrumchef för Galleria Boulevard, beklagar konkursen.

– Vi tycker att det är jättetråkigt givetvis, men jag kan inte riktigt uttala mig om hennes situation. Vi har haft en dialog och har försökt att från vårt håll hjälpa henne med vissa saker. Tyvärr räckte inte det hela vägen.

Hur jobbar ni vidare med de tomma lokalerna hon efterlämnar?

– Vi har andra intressenter för lokalerna som vi diskutrerar med och hoppas att lokalerna inte ska stå tomma alltför länge.

Har det varit mindre tryck än ni hade hoppats på?

– Vi har väldigt mycket besökare i gallerian och ett stort flöde med kunder. Vad som orsakade just det här fallet kan jag inte svara på.

Vad är orsaken till förseningen av etapp två?

– Det är en del byggtekniska saker. Om man inte öppnar före jul tycker vi att det ur ett kommersiellt perspektiv bästa läget är att öppna i mars.

Vad betyder den här konkursen för gallerian som helhet?

– Jag tror inte att denna konkurs har någon större inverkan på gallerian som helhet. Att den påverkar i dagsläget då vi har två lokaler som inte är öppna är ju sin sak, men förhoppningen är ju att så inte ska vara fallet någon längre tid. Vi hoppas att vi snart har nya hyresgäster på plats och att dessa lockar både befintliga och nya besökare.

Enligt konkursförvaltaren Mikael Ekström väntar nu troligen utförsäljning av det resterande varulagret.