Unga symfoniker fick chans att visa upp sig

Kristianstad Artikeln publicerades

I lördags bjöd Christianstad symfoniker på vårkonsert i konserthuset. Tre unga solister fick chansen att visa sina färdigheter.

Christianstad symfoniker satsar på ett varierat och brett utbud. Sedan några år tillbaka är Unga symfoniker, en ensemble från Musikskolan, en del av orkestern och i lördags var det deras tur att stå i rampljuset.
"Unga symfoniker möter Wienklassiker" var tänkt att vara temat på konserten men arbetets gång gick så småningom mer mot "Stjärnskott". Ett lättsamt koncept som lockade en blandad publik till ett halvfullt konserthus.
– Vi gjorde så för att släppa fram våra unga solister och visa det fantastiska arbete som musikskolan står bakom, sa dirigent Patrik Dahlbom. Patrik Dahlbom överöser de unga solisterna Caroline Karpinska (violin), 16 år, Pernille Kristiansen (violin), 14, och Elin Svensson (piano), 17, med beröm.
– Det är tre fantastiska solister som har kaliber att bli stjärnor i sina respektive instrument.
Caroline och Elin kan skryta med att de bland annat medverkat i Båstads Kammarmusikfestival och Pernille kom som en av tre svenskar till final i tävlingen Öresund Solist år 2003. Caroline utförde i lördags Stenhammars romans, Pernille Mozarts violinkonsert i G-dur och Elin Haydns pianokonsert. Stycken som kräver oerhörd mognad menar Patrik Dahlbom.
– De är superbegåvningar alla tre. Det är en oerhörd bedrift att genomföra Haydns pianokonsert, jag tror aldrig att det hänt i Kristianstad tidigare att någon, i Elins ålder, gjort det. Efteråt var Pernille Kristiansen, yngst av de tre, nöjd.
– Allting var jättekul och jag är väldigt nöjd.
Hon berättar att det ligger mycket träning bakom stycket. Hela hösten har hon filat på Mozarts violinkonsert.
– Först ska man lära sig stycket, sedan göra musik av det, förklarar hon.
I samband med vårens Öresundsfestival samarbetar Christianstad symfoniker med en dansk ungdomsorkester. De kommer att ge en konsert i Kristianstad den 20 maj och en konsert i Köpenhamn den 21 maj.
Maria Sällberg
044-18 55 39
maria.sallberg@kristianstadsbladet.se