Uppsnack på Naturum inför vårens transäsong

Kristianstad Artikeln publicerades
Hanan Alkhuder på Naturum hjälper syskonen Fajer och Ali Hussein med att vika papperstranor.
Foto:Karolina Alfredsson
Hanan Alkhuder på Naturum hjälper syskonen Fajer och Ali Hussein med att vika papperstranor.

Transäsongen är igång i Vattenriket. I lördags fanns det möjlighet att lära sig mer om dem på Naturum, både i naturlig form och i pappersform.

För varje år blir de allt fler, tranorna som väljer att landa och vila upp sig på Pulken. De första har redan kommit och om cirka en vecka startar räkningen. I helgen kunde intresserade passa på att få veta mer om gästerna i Vattenriket när naturpedagog Sam Petersson bjöd på tranprat på Naturum.

Intresset för tranorna ökar stadigt, berättar han.

– Det har spridit sig mycket och vi har många besökare från Danmark och även Tyskland. Det har blivit en stor apparat vid Pulken där vi har gjort en del förändringar och gjort det tydligare att det här är en del av Vattenriket.

Nytt för i år är att det kommer att finnas tranvärdar på plats för att guida besökarna.

– Det kommer mycket folk under tranperioden, upp mot 15 000 personer och vi behöver folk på plats som kan hjälpa till. Vi kommer att bemanna dagtid från Naturum, men vi får också hjälp från bland annat ideella föreningar med värdar, säger Sam Petersson.

Tanken med helgens tranprat var att lära ut intressanta fakta om den långbenta fågeln, hur man känner igen dem, hur de låter och hur deras resa från Spanien till Sverige ser ut. Både unga och äldre fanns representerade och för den som ville fanns även möjlighet att prova på origami och vika tranor i papper.

Förra året nådde man rekord i antalet tranor: 8 600 vid ett tillfälle. I år väntas lika många.

– Det här är ett väldigt bra biosfäriskt exempel. Tranorna ställde tidigare till med problem med skador för jordbruket. Nu lockar vi dem från åkrarna till Pulken och det funkar jättebra, säger Sam Petersson.

Fakta

Tranor

Tranorna mellanlandar i Skåne och Vattenriket på sin resa från södra Europa till häckningsplatserna i norr.

Resan över Östersjön startar från Rügen-Bock i norra Tyskland. Pulken är ett lagom rastställe för tranorna efter dagsturen över havet.

Enstaka tranor kan komma redan i februari, men de stora mängderna anländer vanligtvis i månadsskiftet mars/april.

Tranorna tycker om att rasta på våtmarker som vid Pulken eftersom det låga vattnet skyddar mot räven på natten.

Den 25 mars är det Trandagen.

Källa: Naturum

Visa mer...