Våg av inbrott sköljer över Nordostskåne

Kristianstad Artikeln publicerades

Sju inbrott under ett dygn. Tre av dem i Åhus. En inbrottsvåg sköljer över nordöstra Skåne. Polisen varnar och vädjar samtidigt till allmänheten att agera spanare.

I torsdagskväll mellan 17 och 20 gjordes tre inbrott i Åhus. På Bivägen och närliggande gator. Tjuvarna gick in via husens baksidor. Bröt upp altandörr eller fönster. Stal kontanter och smycken. Polisen misstänker att det varit samma gärningsmän vid alla tre inbrotten och att tjuvarna haft ett fordon parkerat någonstans.

Man har också fått in uppgifter om att det i Åhus förekommit folk som ringt på och när dörren öppnats har påringaren inte haft något egentligt ärende. De tre inbrotten i Åhus finns bland de sju inbrott som skedde under ett dygn.

– Vi har just nu stora bekymmer med bostadsinbrott i polisområdet, säger Ingvar Widell, informatör hos polisen i nordöstra Skåne.

Inbrotten är samtidigt. Och de är många.

Hittills i november har det skett mellan femton och tjugo inbrott i nordöstra Skåne och de är oroväckande spridda till Tyringe, Hässleholm, Åhus, Kristianstad, Önnestad, Bjärnum, Arkelstorp, Perstorp, Knislinge. Men brottsligheten rör sig över ett större område än så.

Hela Skåne har bekymmer med bostadsinbrott.

– Troligtvis är det olika grupper av gärningsmän, säger Ingvar Widell. Polisen är förberedda på att bostadsinbrotten ökar med den mörka årstiden.

– Det kommer alltid en våg. Den här är ovanligt hög, säger Ingvar Widell.

Och det finns all anledning att varna allmänheten, menar han, och vädjar samtidigt om hjälp med iakttagelser, oavsett hur små de kan verka.

Det är polisens uppgift att lägga pusslet.

– Tipsen är oerhört viktiga för oss. Folk tänker kanske inte på det, men ser man något i sitt närområde som inte stämmer med det vardagliga så notera det och ring polisen. Sättet att kontrollera om det är någon hemma i bostaden är en varningsklocka, menar han.

Då är det hög tid att bli misstänksam på ett fint sätt.

– Kolla var den som ringt på blir av när man stängt dörren. Om den går in till grannen eller kör i väg på cykel eller med bil, säger Ingvar Widell.