Vätskebrist vanligt i hettan

Väder Artikeln publicerades
Under värmeböljan svalkar vi oss gärna med ett dopp men glömmer lätt att dricka vatten, enligt chefläkare Monica Ericson- Sjöström.
Foto:ADAM IHSE / TT
Under värmeböljan svalkar vi oss gärna med ett dopp men glömmer lätt att dricka vatten, enligt chefläkare Monica Ericson- Sjöström.

Att dricka för lite vatten är det vanligaste misstaget under heta sommardagar.

Håll koll på din urin för att se om kroppen är i balans, råder chefläkare Monica Ericson-Sjöström.

I Sverige är vi inte bortskämda med de höga temperaturer vi kunnat njuta av de senaste dagarna. Ett vanligt misstag vi gör i hettan är att dricka för lite vätska, påpekar Monica Ericson- Sjöström, chefläkare Närhälsan vid den offentliga primärvården i Västra Götaland. Redan vid 26 graders värme tre dagar i följd ökar hälsoriskerna med värmen, berättar hon.

– Drick även när du inte är törstig. Man svettas hela tiden och till slut finns kanske ingen vätska kvar för det genomflöde som behövs för att få njurarna att fungera, säger Monica Ericson- Sjöström till TT.

Ett bra sätt att kolla att dina njurar är i balans i värmen är att kolla färgen på din urin.

– Om den är mörk är det ett tecken på att du har druckit för lite vätska, säger hon.

Varje år dör ett antal äldre människor i Sydeuropa till följd av värmen. Här i Sverige blir det sällan så varmt, konstaterar Monica Ericson- Sjöström, men tycker ändå att man ska vara särskilt försiktigt när det gäller utsatta grupper som äldre och spädbarn som inte själva kan förmedla hur de mår. Om små barn verkar väldigt slöa i värmen kan det rentav vara läge att söka vård, råder hon.

– Äldre kan gott hålla sig inne eller i skuggan hela dagen under heta dagar, säger Monica Ericson- Sjöström.

Men det extrema högtrycket har nått sin kulmen, enligt Johan Viksten, meteorolog på SMHI.

– Toppen är nådd. Vi får riktigt varmt på sina håll i landet under måndagen och i morgon tisdag. Sedan det extrema högtrycket över, och vi kan vänta oss vanlig svenskt sommarväder med 20-25 grader, stackmoln och lokala skurar, säger han. (TT)

Fakta

Små barn värmekänsliga

Om du dricker för lite när det är hett kan din vätskebalans rubbas. Det påverkar olika salter i kroppen och kan skada organ som njurarna, särskilt för människor som har en bakomliggande sjukdom.

Drick mycket vatten och ta gärna vätskeersättning så att kroppen får i sig salter.

Dra för gardiner och persienner under dagen och vädra på natten.

Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar.

Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre. Små barn har ofta inte fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme.

Under riktigt heta dagar bör små barn hållas i skuggan och svalkas av genom en dusch då och då.

Ett varningstecken på värmeslag är att kroppen slutar svettas.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen 1177 och Primärvården i Västra Götaland. (TT)

Visa mer...