Alla vattentankar kommer tillbaka

Degeberga Artikeln publicerades
Efter att partiklar hittats i en av de utplacerade vattentankarna i Degeberga togs samtliga in för en översyn. Tre har nu kvalitetssäkrats och satts tillbaka vid skolorna.
Foto: Mikael Persson
Efter att partiklar hittats i en av de utplacerade vattentankarna i Degeberga togs samtliga in för en översyn. Tre har nu kvalitetssäkrats och satts tillbaka vid skolorna.

Efter att partiklar hittats i en av vattentankarna i Degeberga har tre stycken nu kvalitetssäkrats och satts ut vid skolorna igen. Resterande sätts tillbaka på torsdagen. Teorin är att partiklarna lossnat från ledningsnätet när vattentanken fyllts på.

– Vi tittar på alla möjligheter, men det vi tror är att fällningen kommer från ledningsnätet, säger Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen.

Teorin man jobbar efter är att så kallad biofilm, det vill säga ansamlingar av mineraler och mikroorganismer, som finns i ledningsnätet har lossnat när vattentankarna fylldes på. Henrik Wester poängterar att sådana ansamlingar inte är något konstigt och alltid finns i ledningsnätet, speciellt om det är av äldre modell.

Tekniska förvaltningen har heller inte fått några klagomål på vattnet i tankarna och av allt att döma har partiklarna varit ofarliga. Men förvaltningen vill vara på den säkra sidan och plockade därför in samtliga vattentankar för en översyn.

Tre stycken har nu kvalitetssäkrats och satts tillbaka vid skolorna där mycket vatten går åt till exempel till matlagningen.

– Min uppmaning till Degebergaborna är att använda vattnet i kranen och att koka det, säger Henrik Wester.

Senare på eftermiddagen meddelade tekniska förvaltningen att samtliga vattentankar har kvalitetssäkrats och planeras att sättas ut under torsdagen.

Man inväntar också analyssvar på de vattenprover som tagits på ledningsnätet i veckan.

Vad gäller huvudproblemet så ligger alltså kokningsrekommendationen fast.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.