Vattnet fortsätter att stiga – risk för översvämning

Kristianstad Artikeln publicerades

Sedan i tisdags har vattennivån vid Barbacka stigit tio centimeter och nått den nivå som kan få Tivoliparken att svämma över. Enligt SMHI:s prognos kommer det att regna ännu mer under dagen.

Tivoliparken i Kristianstad kan svämma över. Men både kommunen och SMHI siar att vattnet kommer sjunka framåt helgen.
Foto: Tommy Svensson
Tivoliparken i Kristianstad kan svämma över. Men både kommunen och SMHI siar att vattnet kommer sjunka framåt helgen.

Vid lunchtid på onsdagen är vattennivån vid Barbacka mätstation i närheten av Tivoliparken 174 centimeter. Vid södra dämmet är nivån något lägre, runt 160 centimeter.

– Det ser ut som att flödena kommer att stiga under delar av Helge å och att vattennivån kulminerar under fredagen, kanske lördagen, innan det sjunker igen, säger Gustav Carlsson, hydrolog på SMHI.

SMHI har sedan juldagen haft en klass 1-varning för höga vattenflöden i nordöstra Skåne. I nuläget gäller varningen framför allt de norra delarna av Helge å fram till Hanaskog.

– Längre söder ut ser det ut som att det inte ska stiga lika mycket.

Kommunen har under onsdagen diskuterat vilka åtgärder som krävs för att förhindra en eventuell översvämning.

Henrik Wester på C4 Teknik berättar att kommunen håller koll på prognoserna löpande. Byggnaderna runt Barbacka och Tivoliparken är uppförda på ett sätt så att de ska tåla de höga vattennivåerna.

– Vår prognos framöver är att det kommer avta. Nu kommer det inte lika mycket regn i avrinningsområdena. I nuläget finns det inga skäl att sätta upp temporära skydd eller dra igång någon krisberedskap, säger Henrik Wester.

Vattennivån har nått den nivå som kan få Tivoliparken att svämma över
Foto: Tommy Svensson
Vattennivån har nått den nivå som kan få Tivoliparken att svämma över

Enligt SMHI:s prognos kommer nederbörden, i form av regn eller blötsnö, att vara som mest intensiv under onsdagen för att sedan avta framåt eftermiddagen och kvällen. Även vinden, som vid lunchtid ligger på 15 meter per sekund, kommer att avta.

– Det kan komma tio millimeter under dagen så det är en påfyllning i vattenstånden, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

Men nederbörden förväntas avta. På torsdagen visar prognosen endast på enstaka skurar som drar norrut.

– Under fredagen kan vi till och med få gluggar i molntäcket och chanser till sol, säger Marie Staerk.

Mot helgen kan det komma en del snö eller blötsnö över nordöstra Skåne men söndagen bjuder på uppehåll och kallare temperaturer, runt nollgradigt.