Annons

"Vi lovar att saker inte ska upprepas, de gör det ändå"

Ervin Rosenbergs släkt dog i koncentrationsläger. Hans moster räddades till Sverige. 21 år gammal följde han efter, blev lärare och översättare. I morgon föreläser han på Förintelsens minnesdag.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2009
Ervin Rosenberg föreläser på tisdagen i Kristianstad. Många besöker Auschwitz för att aldrig glömma förintelsen. BILDER: SCANPIX/PRIVAT
Ervin Rosenberg föreläser på tisdagen i Kristianstad. Många besöker Auschwitz för att aldrig glömma förintelsen. BILDER: SCANPIX/PRIVATFoto: 

Tar Auschwitz aldrig slut? Så lyder rubriken på Ervin Rosenbergs föreläsning. Hans prognos är dyster.

- Jag har en känsla av att historiens läxor aldrig blir inlärda. Vi lovar att saker och ting inte ska upprepas, så gör de det ändå.

Annons

Han syftar på folkmorden i Kambodja och Rwanda som ägt rum efter andra världskrigets förintelse.

Ervin Rosenberg är jude. Han föddes i Ungern 1935. Hela hans mors släkt fördes till Auschwitz under andra världskrigets sista månader. Få kom tillbaka. Även hans pappa gick under i förintelsen. Hans moster räddades med Folke Bernadottes vita bussar till Sverige.

- Hon var mer död än levande när de allierade fann henne. Hon blev aldrig en hel människa igen. 1956 följde Ervin Rosenberg efter sin moster.

- Jag längtade i allra högsta grad från Ungern. Sovjets ledare bestämde allt. Politisk terror rådde och jag hade ingen möjlighet att läsa på universitetet. Dessutom var det bara tolv år efter andra världskrigets slut då Ungern hade applåderat Hitlers deporteringar till Auschwitz.

Ervin Rosenberg läste svenska och kom in på universitet i Uppsala där han läste språk. I 30 år arbetade han sedan som gymnasielärare i Falun. I dag är han pensionerad, men arbetar fortfarande som översättare från hebreiska, ungerska, franska och italienska till svenska. Han har översatt nio av nobelpristagaren Imre Kertész tio böcker. - Personligen har jag inte haft några tråkigheter i mina två yrken, men jag ser utvecklingstendenser med tilltagande social fragmentisering i samhället, motsättningar och otålighet mot annorlunda beteende.

Det är en dyster bild som Ervin Rosenberg tecknar av sin samtid.

- Jag är ingen som kommer med uppmuntran att det går år rätt håll.

Tvärtom tycker han sig se tecken på att antisemitismen är på frammarsch.

- Nynazismen är på frammarsch i Europa liksom muslimsk fundamentalism. Det förefaller som om inte så få människor skulle vilja se en upprepning av förintelsen, säger han.

Kopplat till en politisk passivitet befarar han att utvecklingen går åt fel håll.

Annons

Kan en minnesdag av förintelsen göra någon skillnad?

- Vet inte, jag är inte på det klara med om det bidrar till förståelse, å andra sidan är det tveklöst att det som hänt inte får falla i glömska.

Åsa Pearce 044-185580
Åsa Pearce
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons