”Vi ser en ökning den senaste veckan”

Skåne Artikeln publicerades
Foto: Patric Söderström

Polisen går ut och varnar folk för kriminella som ringer upp och ber om koder och bankontouppgifter.

Richard Glantz, presstalesperson på polisen, konstaterar att trenden är tydlig. Den senaste tiden har polisen i Skåne fått in allt fler anmälningar om en viss typ av bedrägeriförsök.

– Det är enorma problem med folk som uppger sig ringa från ett finansbolag eller bank. Vi ser en ökning den senaste veckan.

Tillvägagångssättet kan skilja sig något åt, men metoden är i stort densamma.

– Någon ringer upp och säger att någon annan har fått tillgång till personens uppgifter till bankkontot. Då vill uppringaren hjälpa till och ber om dessa uppgifter för att stoppa bedrägeriet.

– Ibland säger man att man ringer från polisen. Men det ska man heller inte gå på.

Det kan röra sig om inloggningsuppgifter till bank-id eller koder till bankdosan. I måndags drabbade detta ett par i Kristianstad som först lämnade ut en kod, men sedan insåg att de höll på att bli utsatta för ett brott.

– De anade ugglor i mossen och la på. Sedan ringde de sin bank som spärrade kontot innan några pengar kunde dras.

Richard Glantz uppmanar folk att aldrig någonsin lämna ut sina uppgifter till någon som ringer upp och vill ha dessa över telefon.

– Ingen seriös bank gör på det sättet. Den kontakten sker på annat sätt.

Richard Glantz uppmanar alla som blivit utsatta att polisanmäla bedrägeriförsöket.

– Det kanske kan kännas tröstlöst, men det är det inte. Antalet anmälningar hjälper oss att skapa en bild av hur omfattande problemet är.

Bedragarna verkar ha satt i system att rikta in sig på äldre, säger Glantz. Men han berättar också om ett tillfälle då bedragarna gick på en mina. De försökte dra en vals för en äldre herre i Klippan.

– Men han fattade vinken och sa ”vänta lite så ska du få prata med min vän som är polis”. Det gjorde dem lite bistra.