Vigselring förlorades för 60 år sedan - nu tillbaka hos maken

Linderöd/Knislinge Artikeln publicerades
Snacka om ringväg. Vid bygget av E22 kring Linderöd hittade arkeologer en vigselring från 1950-talet. Nu är den hemma igen och bärs av Inga-Britt Tedevall, dottern till ringens ägare. Hennes far Evert trodde knappt att det var sant när han fick samtalet förra året om att ringen var upphittad. 2 bilder
Foto:Bosse Nilsson
Snacka om ringväg. Vid bygget av E22 kring Linderöd hittade arkeologer en vigselring från 1950-talet. Nu är den hemma igen och bärs av Inga-Britt Tedevall, dottern till ringens ägare. Hennes far Evert trodde knappt att det var sant när han fick samtalet förra året om att ringen var upphittad.

Vid bygget av E22 kring Linderöd hittade arkeologerna en vigselring som tappades på 50-talet. Efter ett detektivarbete spårades ägaren - till Knislinge.

Evert Tedevall, 87, skakar mest på huvudet när han får frågan.

– Jag trodde knappt det var sant. Den hade ju legat där en jädra massa år. Tänk att den hittades.

I den står namnen, Evert och Berit Ingegerd. Gifta den 12 december 1955. Den förlorades några år efter bröllopet. Exakt när vet han inte.

– Hon höll det hemligt i början att hon hade tappat den. Men kanske 59. Vi talade inte så mycket om det. Det blev först känt för mig flera år senare, säger han och skrattar.

Förmodligen försvann den under en utflykt. På den tiden bodde paret i Malmö, men brukade köra upp till Linderöd för att plocka lingon och blåbär.

Själv är Evert från Träne. Sitt första jobb fick han som 14-åring på lantbruk. Sen har han jobbat lite överallt. Det var när han gjorde militärtjänsten i Göteborg som han en dag såg henne.

– Hon bodde i en villa alldeles i närheten. Hon var vacker så jag vet inte varför hon valde mig. Jag var ju inte vacker.

Flytten gick sen ner till Skåne. De fick bostad i Limhamn.

– Mamma och pappa flyttade ihop innan de gfte sig. Det var inte så vanligt på den tiden, säger dottern Inga-Britt Tedevall.

I mitten av 1960-talet flyttade paret till Knislinge. Ett fördelaktigt lån fick paret att slå till.

Tio år senare sköljde en värmebölja över Skåne. Det var mer än Berit Ingegerds hjärta klarade av.

– Det var många som strök med då. Mor gick bort, bara 40 år gammal, säger Inga-Britt som var den som upptäckte att hennes mor inte andades längre.

Berit Ingegerd gick bort i sin säng i huset. Med vovven nära sig. Evert var inte hemma.

– Någon ringde mig och bara sa: Berit är död. Jag blev chockad. Jag fick ringa chefen och säga att jag var tvungen att åka hem.

Av sin svärmor fick Evert rådet att "inte leva ensam som jag har gjort". Han gifte om sig efter en tid. Men minnet av Berit Ingegerd lever kvar.

– Hon var väldigt snäll och omtänksam.

Nu bärs ringen av dottern kring halsen.

– Den betyder mycket för mig. Eftersom den tillhört min mor är den givetvis speciell.