Viktigt att diskutera framtiden för centrum

Kristianstad Artikeln publicerades

Kristianstads centrum genomgår en omfattande förändring. De många butikslokaler som står tomma ger en tydlig bild av läget.

Foto: Tommy Svensson

Var det ska sluta är det ingen som vet. Men i ett försök att ändå hitta svar inleder Kristianstadsbladet idag en artikelserie där tanken har varit att handlare, fastighetsägare och andra aktörer ska förklara vilka åtgärder de vill se och vidta för att centrala Kristianstad ska överleva med värdighet.

Olyckligtvis vill inte alla berörda medverka i serien. Vi har pratat med större handlare, privata fastighetsägare med inflytande och även med företrädare för de privata fastighetsägarna. Men de avböjer. De reagerar starkt på att vi i serien har intervjuat Pär Frankenius, en av personerna bakom C4 Shopping, och ifrågasätter att vi låter honom uttala sig om innerstaden. Men Pär Frankenius är också handlare i centrum, och äger fastigheter i den. Han har också tankar om hur stadskärnan ska kunna utvecklas.

Att förändringen av staden väcker känslor är inte konstigt. Det är tufft för många, och det måste man ha respekt för. Den enskilde handlaren kanske tvingas se både antalet kunder och omsättningen minska. En annan tvingas kanske stänga sin butik. Den fastighetsägare som står med flera tomma lokaler är naturligtvis inte lycklig. Samtidigt har det varit känt länge att framför allt C4 Shopping skulle innebära förändringar för handeln i centrum.

Det är många som har ansvar för centrala Kristianstad. Kommunen har sitt, liksom naturligtvis handlare och fastighetsägare som verkar där. Även konsumenterna. Den som värnar möjligheten att även fortsättningsvis kunna ta del av ett stort utbud i centrala Kristianstad måste naturligtvis dra sitt strå till stacken.

Kristianstadsbladet har också ett ansvar. Det tar vi genom att göra vårt jobb, det vill säga vi lyfter frågan och försöker hitta svar på den. Resultatet presenteras idag och under de kommande dagarna fram till jul.

Håll till godo.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.