Westford: ”I viss mån var vi beredda”

Kristianstad Artikeln publicerades
Ewa-Gun Westford om nattens händelser på Charlottesborg och Näsby.
Foto: TT och Lasse Ottosson
Ewa-Gun Westford om nattens händelser på Charlottesborg och Näsby.

Polisen blev attackerad med raketer och stenar och tvingades backa undan.– Vi hade för lite resurser, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

– Det kallades på räddningstjänst och polis och vi blev angripna, vi hade för lite resurser så vi fick backa undan och invänta förstärkning och då få läget under kontroll, säger Ewa-Gun Westford om oroligheterna i Kristianstad under nyårsnatten.

– Vi visste om att det kunde bli stökigheter med tanke på att polisbilar blivit angripna tidigare i veckan så i viss mån var vi beredda men vi har de resurser vi har.

Det finns inga uppgifter om att någon polis eller någon från allmänheten blivit fysiskt skadad.

– Man har ett avslutningssamtal och det har man haft när nyårsnatten är över. Händelserna har inte föranlett att vi behövt ta in samtalsresurser.

Polisen kommer att upprätta två anmälningar om våldsamt upplopp, på Näsby och Charlottesborg. Två områden som är välkända för polisen.

– Vi har särskilt fokus i de här områdena sen lång tid tillbaka. I Kristianstad är det stökigare överlag för tillfället. Vi har känt att det eskalerat och det har kulminerat över nyår.

Sammantaget har det dock varit ett förhållandevis lugnt nyårsfirande i Skåne och Blekinge.

– Det som stack ut var Kristianstad, säger Ewa-Gun Westford.