Yngsjö har fått en glassfabrik

Kristianstad Artikeln publicerades

Nu tillverkas det glass i Yngsjö. Igår drog produktionen i glassfabrikens nya lokaler igång och Otto och glassfabriken tar ut svängarna.

– Våra lokaler har vuxit från 200 till 2000 kvadratmeter, säger Otto Albrektsson om fabrikens flytt från Hässleholm till Yngsjö.

Trångboddheten i Hässleholm är bortblåst och i Yngsjö, och före detta Yngsjö slöjds lokaler, finns i stort sett hur mycket plats som helst.

– Vi behöver i nuläget 600– 700 kvadratmeter för tillverkning, frysrum, kontor och personalrum, säger glassmästaren. I Yngsjö har han Håkan Skoog, glassmästare och produktionschef, vid sin sida. Det betyder dubbelt så många glassmästare som tidigare och innebär ett delat produktionsansvar. Samtidigt dubbelt så stora resurser.

– Vaniljglassen går bäst, säger Håkan Skoog medan han fyller den allra första tanken med grädde, mjölk, socker och smakämnen.

Tillverkningen startas på nytt efter ett uppehåll under januari och februari. Flytten från Hässleholm gick efter nyår och de senaste månaderna har ägnats åt att måla vitt, sätta kakel och lägga golv för att anpassa ett före detta snickeri till livsmedelstillverkning.

– Ventilationen är viktig, både vad gäller till- och frånluft, och systemet för fettavskiljning är viktigt, säger Otto Albrektsson om förändringar som varit nödvändiga. Tillverkningen ska öka från 500000 liter, under förra året, till 800000 liter glass. Det är främst maskinerna som ska jobba mer och dagligen behövs en ny leverans av grädde.

När han jämför med tiden på Åhusglass så låg produktionen där på fem– sex miljoner liter glass per år.

– I volym gör vi alltså knappt 20 procent, konstaterar Otto Albrektsson. Och det är någonstans där vi ska ligga. Vi ska vara en lagom glassfabrik. Däremot ska han satsa på butiksförsäljning, servering och café i anslutning till sin nya fabrik.

Ett visningsfönster ska tas upp i ena väggen och tanken är att skapa ett utflyktsmål, som får bli vad det blir. 2002 var starten för Otto och Glassfabriken i Hässleholm och fem år senare är fabriken tio gånger så stor i Yngsjö.

– Vi levererar bara glass i Skåne och trivs med det vi gör, säger Otto Albrektsson.

– Det räcker alldeles utmärkt för tillfället!

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se